В Китаї суд зобов'язав чоловіка заплатити дружині за хатню роботу


Пекінський суд у справах шлюбних відносин змусив чоловіка компенсувати його дружині роботу по дому, яку вона виконувала, коли була з ним у шлюбі.

Жінка має отримати 50 000 тисяч китайських юаней, що становить 7 700 доларів США, за п'ять років неоплачуваної праці, пише УП.Життя. 

Ця справа набула великого розголосу в інтернеті і започаткувала дискусію про цінність домашньої роботи. При цьому дехто заявляв, що сума компенсації занадто низька. 

Як цитує судові протоколи BBC, чоловік на прізвище Чен минулого року подав на розлучення зі своєю дружиною на прізвище Ван після того, як перебував з нею у шлюбі з 2015 року. 

Спочатку вона не хотіла розлучатися, але пізніше почала вимагати фінансової компенсації за свою працю, стверджуючи, що Чен не брав на себе ніяких зобов'язань в роботі по дому чи в догляді за дітьми. 

Окружний суд Пекіна виніс рішення на її користь та наказ чоловіку виплачувати щомісячні аліменти на сина в розмірі 2 тисячі юаней (приблизно 300 доларів США), а також одноразову виплату в розмірі 50 тисяч юаней (7700 доларів США) за вже виконану хатню роботу. 

Мінімальна заробітна плата в Китаї стартує з 7410 юанів (1140 доларів США) в місяць, натомість максимальна за той самий  період може сягати 131 000 юанів (приблизно 20 000 доларів США).

"Однак робота по дому є цінністю нематеріального блага", – пояснив рішення суддя. Суддя, який виносив вирок, сказав журналістам, що при розлученні зазвичай розділяються на половину матеріальні блага.

Рішення прийнято згідно з новим Цивільним кодексом Китаю, який вступив у дію цього року. 

Відповідно до нового закону, партнер має право вимагати компенсацію при розлученні, якщо він чи вона несе більшу відповідальність за виховання дітей, догляд за родичами похилого віку чи допомогу партнерам в роботі. 

Раніше в Китаї на таку компенсацію могли розраховувати лише ті пари, які підписали шлюбний контракт, однак його в Китаї підписують не часто. 

Згідно з дослідженням ООН, через те, що під час пандемії жінки мають значно більше домашніх справ, криза коронавірусу може повернути гендерну рівність на 25 років назад. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!