В Переріслянській громаді демонтують радянський пам'ятник, ще один - реконструюють


29 травня на сесії Переріслянської громади прийняли рішення продемонтаж пам'ятника радянському солдату в рамках декомунізації.

Як розповів в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо історик, директор обласного музею визвольної боротьби Ярослав Коретчук, йдеться про пам’ятник мешканцям села Перерісль, які загинули у другій світовій війні, а також тим, що загинули від рук "українських буржуазних націоналістів".

"Дещо раніше надпис "загинули від рук українських буржуазних націоналістів" прибрали, але на пам'ятнику залишились прізвища осіб, які брали участь у боротьбі проти українського визвольного руху, відповідальних за вбивства, зґвалтування, знущання. Водночас і на самому пам’ятнику є стилізований серп і молот, який є символом радянського союзу. Громадськість самого Переросля неодноразово піднімали питання, щоб цей знак демонтувати і на вшанування воїнів 2 світової війни поставити інший пам’ятник, адже цей символізує радянський союз і концепцію «руського міра». Приємно, що на цій сесії, куди ми вирушили, щоб виступити з цією ініціативою, депутатський корпус нарешті підтримав демонтаж. Один депутат "утримався", решту проголосували "за",- каже Коретчук.

За словами історика, там поховання немає, а сам пам'ятник розміщений на колишньому сміттєзвалищі. В майбутньому для загиблих односельців перерісляни виготовлять інший пам’ятник. 

Втім, оскільки пам’ятник є в реєстрі пам’ятників місцевого значення, присвячених другій світовій війні тож потрібно, щоб його в міністерстві культури зняли з реєстру пам’яток. Тоді можна буде здійснити демонтаж.

"На цьому рішенні депутати не будуть зупинятися. Адже під час сесії з'ясувалося, що не тільки в Переріслі є такий пам’ятник, але й у Волосові. Водночас в Гаврилівці також пам’ятник, але він не несе ідеологічного навантаження. Тому вирішили зробити реконструкцію за проєктом виготовленим в УКД під сучасні вимоги",- пояснює Коретчук.

Таких пам’ятників, каже історик, ще багато. Вони різні: від зображення солдата до скорботної матері.

"Процес демонтажу іде. Можливо не так швидко, як би нам хотілося, адже в населених пунктах завжди є кілька людей, які проти. Якщо на пам’ятнику скорботна матір, то його можна осучаснити і додати не лише загиблих в 2 світовій війні, але і в інших війнах. Там де радянські солдати, думаю варто демонтувати, адже спроби трансформувати їх під сучасні вимоги дуже невдалі. Маємо досвід села Копанки, де перемалювали під сучасного захисника в кирзових чоботах і радянському шоломі. Воно вийшло наругою над нашими захисниками. Тож на мою думку солдатів і символіку радянського союзу варто демонтувати, поставити сучасні і залишити прізвища. Бо ці люди опинилися заручниками сталінського режиму, який їх мобілізував і як гарматне м’ясо кинув на фронти. Проте ми не повинні вшановувати тих, хто боровся проти українського визвольного руху – це агенти НКВД, винищувальних батальйонів і їм поставлені стели поруч з загиблими на фронтах. Тому тут треба розділяти і позбуватися цих речей",- переконаний Коретчук.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!