Верховний суд Нідерландів схвалив передачу Україні «скіфського золота»


Верховний суд Нідерландів підтримав рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення Україні «скіфського золота».

Відповідне рішення ухвалили на засіданні 9 червня. Суд відхилив касаційні скарги кримських музеїв, пише LB.ua із посиланням на повідомлення Верховного суду і телеграм-акаунти голови Офісу президента України Андрія Єрмака та очільника Міністерства культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

«Верховний суд відхилив касаційну скаргу кримських музеїв, таким чином рішення суду залишається в силі», — йдеться у рішенні. 

Ткаченко назвав це рішення «історичним». Він також зауважив, що над поверненням експонатів додому з 2014 року працювали Мін'юст, МКІП, МЗС і адвокати Нідерландів та України.

«Після майже 10 років судів Верховний суд Нідерландів зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки “Крим — золотий острів у Чорному морі”. Суд повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив у силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України», — повідомив урядовець.

Фото експонату з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» / Олександр Ткаченко, Telegram

У своїй публікації LB.ua нагадує, що у 2016 році окружний суд Амстердама ухвалив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки «Крим — золотий острів у Чорному морі». Вартість колекції оцінюють приблизно в 10 млн євро. 

Виставка проходила 2014 року і завершилася вже після того, як Росія окупувала Крим. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України, тепер Міністерство культури та інформполітики має вирішити, куди повернуться об'єкти з виставки.

Кримські музеї наполягали на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до російської окупації, повинні повернутися в музеї, звідки були взяті. У зв'язку з цим у серпні 2017 року музеї окупованого Криму подали апеляційну скаргу на рішення окружного суду Амстердама.

Україна кілька разів просила про відвід суддів при розгляді апеляції. Головуючого суддю підозрювали в упередженості через зв’язок з адвокатами кримських музеїв. У відводі відмовили, однак після надання додаткових доказів вирішили все-таки змінити суддю. У листопаді 2020 було призначено нового суддю. 

У жовтні 2021 Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення повернути «скіфське золото», раніше представлене на нідерландській виставці, до України. Однак окупанти подали скарги й на це рішення, вимагаючи відправити золото до кримських музеїв. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!