«Я повернувся з Чехії, щоб захищати свою державу» - розвідник з Прикарпаття


Женя, позивний «Лев», 34 роки, родом з Івано-Франківщини.

До війни разом з сім’єю жив та працював в Чехії, але коли почалася війна – приїхав до України, щоб вступити до лав Збройних сил та захищати свою державу. Історію захисника розповіли в пресслужбі 102 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ Івано-Франківщина.

Зараз Женя в мінометному підрозділі 76 батальйону на посаді розвідника. Його завдання – знайти ціль та передати координати навіднику міномета.

В підрозділі є на озброєнні 82-мм та 120-мм міномети. Хоча це і стара радянська зброя, сучасні високотехнологічні засоби допомогли зробити її більш ефективною. Женя розповідає про специфіку роботи мінометного підрозділу. Спочатку дрон розвідує ціль і передає координати у спеціальне програмне забезпечення «Кропива», яке їх обробляє і з поправками на погодні умови дає вихідні дані для наведення міномета. Після здійснення пострілу дрон розвідує куди попала міна, наскільки вона відхилилась від цілі, після чого «Кропива» дає нові дані для наведення міномета, вже з поправками.

Таким чином здійснюється стрільба з міномета. Дальність стрільби з 82-мм міномета – до 3 км, з 120-мм – до 7км. Женя каже, що працюють в основному осколково-фугасними мінами, які призначені для ураження живої сили ворога. Осколки розлітаються на декілька десятків метрів.

Після закінчення війни Женя має намір залишитися в Україні і брати активну участь у розбудові та зміцненні держави. Своє подальше життя пов’язує тільки з Україною.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!