Алергени посеред нас: як запідозрити алергію?


За що ви любите літо? За сонячну погоду чи за стиглу домашню полуницю? За гудіння бджіл чи за чаруючий запах квіті у саду? За вечірні теплі прогулянки чи відпочинок на пляжі? Не дивно, що у літній період ми як ніколи близькі із природою та її дарами. Але, як лікар-алерголог, мушу зауважити, що саме влітку ми особливо близькі до розвитку алергічної реакції!

Що таке алергія пояснює Маслій Уляна Ігорівна - лікар імунолог, алерголог медичного центру Оксфорд Медікал

Алерген - що це?

Мені запам’яталось, наскільки часто у фільмах зображають алергічну реакцію негайного типу – переважно набряк Квінке, адже об’єктивно це досить показове явище. Людина за лічені хвилини повністю набрякає, стає багряно-червоною, скаржиться на задишку. В реальному житті картина дещо інша. 

На що я особливо звернула увагу – більшість реагують так на арахіс або шерсть тварин. Насправді алергенів у навколишньому світі значно більше. І класифікуються вони за різними ознаками.

Екзоалергени – це представники навколишнього середовища, які бувають неінфекційними (пилок рослин, харчові продукти, шерсть і тд) або інфекційними (грибки, бактерії).

Також ми, лікарі, класифікуємо алергени на факультативні – ті, які в рідкісних випадках призводять до розвитку алергічної реакції, нетипові алергени; та облігатні – ті, які характерні високим ризиком розвитку алергічної реакції у людини.

За своєю молекулярною природою та походженням алергени бувають побутові (пил, шерсть, дрібні комахи), харчові (цитрусові, ягоди, горіхи, шоколад), пилкові (пилок різних рослин), епідермальні (зроговілі відлущені часточки епідермісу домашніх тварин, свійської худоби).

ЯК РОЗВИВАЄТЬСЯ АЛЕРГІЯ?

Під час першого контакту організму із подразником,в організмі виробляються специфічні антитіла – імуноглобуліни класу E – проходить процес сенсибілізації. В залежності від концентрації подразника (алергена) та сприйнятливості організму, ви можете досить часто зустрічатися із цим алергеном, при цьому не виявляти ознаки алергії. Але, з часом настає цей переломний момент, коли виникає алергічна реакція: вивільняється комплекс біологічно-активних речовин, що призводять до негайних змін (набряку, зниження ОЦК, колапсу).

Для встановлення типу алергії, лікарі керуються класифікацією за Кумбсом та Джеллом (1969р.):

І тип – анафілактичний. Формуються антитіла із високою клітинною активністю, до цих реакцій ми відносимо анафілактичний шок, набряк Квінке, поліноз;

ІІ тип – цитотоксичний, коли антитіла виробляються на компоненти клітин, це основа патогенезу аутоімунних васкулітів;

ІІІ тип – імунокомплексний, пов’язаний з феноменом реакції у рідких середовищах, пов’язаний із активацією комплементу; можливі навіть некротичні зміни;

IV – клітинно-опосередкований, часто пов’язаний із реакцією відторгнення трансплантату, або, наприклад, алергічним контактним дерматитом;

V тип  – реакції сповільненого типу.

ЯКІ ОЗНАКИ АЛЕРГІЇ І ЯК ДІЯТИ?

Необхідно звернути увагу на симптоми і анамнестичні дані. Що ви востаннє їли? Чи був недавній контакт із новою для вас твариною? Чи була раніше дана реакція? Чи приймали лікарські засоби, використовували нові види доглядової косметики? Яка ваша професія?

Щоб чітко встановити причину і надати відповідну допомогу, необхідно звернутися до лікаря алерголога. Спеціаліст розкладе все «по поличках» і з допомогою додаткових методів обстеження з’ясує причину алергії.

Звернутися до лікаря варто у випаду: 

поява висипу або набряку невідомого походження;

реакція на ліки;

задуха при вдиханні пилку чи аерозолів;

сильне чхання та ринорея, сльозотеча;

тривалий дерматит нез’ясованого ґенезу (печіння, свербіж та суха шкіра).

Як діяти надалі? Якщо ви підозрюєте, який саме алерген спричинив проблему – негайно припиніть контакт. Надалі приберіть залишки алергена (промити шкіру, слизові оболонки, якщо харчовий алерген – промити шлунок, прийняти сорбенти) і негайно зверніться до лікаря.

Якщо ви не знаєте, яка причина алергічної реакції – ми разом за допомогою специфічних тестів визначимо проблему (прик-тести та ін.)

Я докладу усіх зусиль, щоб літо не запам’яталось вам проблемою алергії. Будьте здорові!

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!