Більше чверті офіційно працевлаштованих осіб на Прикарпатті не матимуть мінімальної пенсії


На цьому наголосив начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Анатолій Назаров на засіданні колегії управління Пенсійного фонду в Івано-Франківській області.

Він зобов’язав керівників територіальних управлінь посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення з питань легалізації зайнятості та виплати заробітної плати, пише БРІЗ.

Як відомо, нині два фактори відіграють роль у розмірі пенсій: страховий стаж і заробітна плата.

В області налічується 270 тисяч застрахованих осіб. Якщо нам відомо, за статистикою, кількість працездатного населення, то нескладно порахувати, що на старості до Пенсійного фонду з вимогою призначити пенсію звернеться понад 200 тисяч наших краян. На яку пенсію без страхового стажу вони зможуть розраховувати, крім соціальної допомоги –питання риторичне, - іронічно кажуть в Головному  управлінні пенсійного фонду області.

Тепер про рівень заробітних плат в області. За грудень 2012 року, за даними статистики, зарплату до 2500 грн. отримували 57,5 тис. найманих працівників. Але до цієї кількості слід ще додати 24,8 тис. найманих осіб у підприємців, які не облікуються статистикою, та власне самих 45 тис. підприємців, які декларують власний дохід на рівні не більше мінімальної заробітної плати. Тоді отримуємо понад 25 відсотків від застрахованих осіб, у яких пенсія в майбутньому навіть не досягне мінімального розміру.

Зарплату від 2500 до 3000 тис. грн. (а це пенсія від 1000 до 1215 грн.) отримують всього 11,1 тис. працівників, від 3000 до 3500 грн. (пенсія від 1215 до 1418 грн.) – 8,5 тис. громадян. Висновки напрошуються самі по собі. І вони невеселі. Нашому краянину, якщо він працює без офіційного оформлення, є над чим поміркувати. Адже, якщо він нелегал, то й внески до Пенсійного фонду за нього роботодавець не сплачує.

Варто наголосити, що якраз низький рівень офіційних заробітних плат і є основною причиною низького рівня пенсій. А тепер навіть приблизний розрахунок показує, що для отримання мінімальної пенсії при страховому стажі роботи 30 років необхідно отримувати заробітну плату не менше 2210 грн. Всупереч тому, що роботодавець бачить у державному органі тільки потенційного ворога, який хоче відібрати у нього дохід, Пенсійний фонд переймається і його особистим пенсійним забезпеченням на старості, оскільки він такий же платник внесків, як і наймані працівники, - запевняє Назаров.

У зв’язку із затвердженою обласною державною адміністрацією 18.03.2013 року Комплексною програмою заходів з легалізації заробітної плати в Івано-Франківській області на 2013-2014 роки відбулися помітні зміни.

Якщо у 2012 році контролюючими органами, у тому числі і Пенсійного фонду, в ході перевірок робочої групи з легалізації заробітних плат і тіньової зайнятості було залучено до сплати внесків 1309 осіб, сплачено до Пенсійного фонду 560,2 тис. грн., то за п’ять місяців цього року – ще понад 920 осіб. Це означає, що завдяки вжитим заходам більше двох тисяч осіб отримали змогу заробляти страховий стаж, і він суттєво впливатиме на розмір призначеної пенсії.

Уже помітні зміни у психології роботодавця. Порівняно з минулим роком частка юридичних осіб, які виплачували нижчу від мінімального рівня заробітну плату, зменшилася з 27,7 відс. до 25,4 відс., тобто на 2,3 відс., або на 146 підприємств.

Серед фізичних осіб-підприємців теж відчутна позитивна динаміка щодо зниження частки тих, хто виплачував заробітну плату, в розмірі нижчому від мінімального. Їх кількість зменшилася порівняно з відповідним періодом минулого року з 24,3 відс. до 22,6 відс., тобто на 1, 7 відс., або на 120 фізичних осіб-підприємців. Серед цієї категорії страхувальників поки що найгірший стан справ у м. Калуші та Калуському районі, м. Болехові, Рожнятівському та Верховинському районах.

Як працюючій людині дізнатися, що роботодавець сплачує страхові внески і в якому розмірі? Таке право надає Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Щоб скористатися цим правом, у кожному управлінні ПФУ є інформаційний кіоск, з якого безоплатно, за допомогою свідоцтва про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, можна дізнатися конкретні дані свого особового рахунку. Такі ж послуги можна отримати через веб-портал Пенсійного фонду в мережі Інтернет.

Пенсійний фонд для того і впроваджує сучасні інформаційні технології, щоб допомагати як роботодавцю, так і застрахованій особі отримати доступ до своєї облікової картки і в режимі реального часу побачити, що і скільки сплачено до Пенсійного фонду, звірити ці офіційні дані з фактично отриманою зарплатою і порушувати питання перед роботодавцем про належне виконання ним обов’язків із соціального страхування працівника.