Біля Галича прокладуть веломаршрут до втраченого палацу князя Володимирка


На Івано-Франківщині, біля Галича, науковці ініціюють створення історико-культурного простору на місці залишків фундаменту Спаського храму ХІІ століття та втраченого княжого палацу Володимирка Володаровича. Він увійде до нового веломаршруту, який запустять 2022 року

Про це в Івано-Франківську за «круглим столом» щодо пошуку палацу князя Володимирка розповів заступник гендиректора Національного заповідника «Давній Галич» кандидат історичних наук Семен Побуцький, передає Укрінформ.

«У березні 2022 року Національний заповідник «Давній Галич» спробує запустити веломаршрут, який веде до пам’ятників Середньовічного Галича. До нього увійде історичний простір довкола фундаменту церкви Спаса і кар’єру, де, за даними санктпетербурзького дослідника Іонісяна, міг бути локалізований князівський палац Володимирка Володаревича. На жаль, він був знищений, коли на тому місці в радянські часи запрацював цегельний завод. Мова про те, що ми будемо перетворювати чи переробляти пам’ятку, не йде. Мова йде про перспективи на веломаршруті західного периметру Середньовічного Галича і створення проєкту ревіталізації князівського палацу Володимирка Володаревича», – зазначив Побуцький.

За його словами, територію церкви Спаса планують огородити дерев’яним частоколом з чотирма кутовими вежами за периметром. Площа історико-культурного простору становитиме 40 на 60 м. Біля нього облаштують паркувальний майданчик для автомобілів, а на території – інтерактивний кіоск, де туристи зможуть побачити різні версії архітекторів щодо вигляду Спаської церкви та здійснити 3D-тур храмом та княжим палацом Володимирка. Припускають, що його залишки спалили у кар'єрі цегельного заводу.

«Понад тисячу років тому Володимирко Володарович об’єднав західно-українські землі, створивши Галицьке князівство, яке згодом почали називати Галичиною. Наші сучасники знайшли цю територію і, фактично, там зараз пустка. Ми вважаємо, що така відома історична постать заслуговує на те, щоб там створити історичний комплекс», – переконаний в.о. гендиректора Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Олійник. 

Він зауважив, що проєкт створення історичного простору біля Галича обійдеться від 50 до 200 тис. грн. Учені планують залучити гроші з обласного бюджету та звернутися за допомогою до уряду. Додаткові кошти будуть задіяні для музеєфікації фундаментів храму.

Науковці зауважили, що новий веломаршрут для туристів розпочинатиметься у місті Галич і проляже до Храму Святого Пантелеймона, Спаської церкви, фундаменту Кирилівської церкви, місця угорських могил та до музею історії Галича у Крилосі.

Нині дослідники стверджують, що в Галичі є 14 автентичних фундаментів давніх храмів. Середньовічним Галичем тут вважають територію сучасного міста Галич та сіл Залуква, Крилос, Козина, Вікторів, Шевченкове, Комарів і Сокіл.

Володимирко Володарович також Володимир Галицький (1104, ймовірно, Перемишль — 1152/1153) — князь звенигородський (1124-1128), перемиський (1128-1141), галицький (1141-1153), буський (1151-1153), син Володаря Ростиславича, батько Ярослава Осмомисла, засновник першої галицької князівської династії, перший князь об'єднаного Галицького князівства. За правління князя Володимирка були закладені основи майбутньої могутності Галицько-Волинської держави.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!