Бойкотуємо російське: акція політична


“Жодної копійки окупантам!” — під таким гаслом свідомі українці вже місяць бойкотують товари з Росії. Очевидно, що найбільш активно до акції поставилися в Галичині.

 Дії російських військових у Криму та загроза вторгнення їх на материкову частину України зробили свою справу – в супермаркетах покупці уважно вчитуються в написи дрібним шрифтом на упакуванні вподобаних товарів, аби дізнатись, де їх виготовили, та носять в кишені календарики з переліком російських торгових марок, які прикидаються “імпортними”, аби випадково не помилитись у виборі. Найактивніші проводять вихідні, роздаючи агітаційні листівки під торговими центрами, пише Zbruc.

Ініціатива бойкоту російських товарів стартувала ще торік, у серпні, коли Росія влаштувала експортну блокаду українським виробникам. Активісти влаштовували флеш-моби, обклеювали стовпи листівками із перекресленими валянками та матрьошками і поширювали у соцмережах інформацію про російські бренди-”хамелеони”. За кілька місяців, коли вже вирував Майдан, об'єктом бойкоту стала продукція компаній “регіоналів”, та після появи перших “зелених чоловічків” у Криму стало зрозуміло – ослаблі на той час “регіонали” не можуть конкурувати із російською загрозою.

Російські товари виганяють з полиць магазинів

До бойкоту російських товарів, окрім споживачів, стали доєднуватися ще й торговці. За словами координатора львівської ініціативи “Економічний бойкот регіоналів” Олега Радика, активісти намагались перетянути торговців на свою сторону ще в розпал Майдану, закликаючи їх не продавати товари “регіоналів”. Але ті не проявляли особливого ентузіазму.

З російськими товарами все інакше. У березні три місцеві торгівельні мережі в Івано-Франківську, до яких входить 14 продуктових магазинів, зняли вироблені у Росії товари з полиць, замінивши їх українськими.

Активісти у соцмережах діляться фотографіями напівпорожніх полиць львівського “Арсену”, де ще донедавна стояла російська косметика. У мережі магазинів “Рукавичка”, за інформацією Олега Радика, асортимент російських товарів скоротили вдвічі. “З приблизно 1000 найменувань російських товарів за тиждень лишилося 500”, – повідомив він зі слів керівництва мережі.

А у магазинах “Родинна ковбаска”, які ще місяць тому були об'єктом жорсткої критики з боку активістів через партійну приналежність власника (Олег Баран донедавна був головою міського осередку Партії регіонів у Львові), тепер поширюють листівки із закликом не купувати російського.

Готові прибрати зі своїх полиць російські товари ще дві великі торгові компанії України – Watsons та Fozzi Груп. “Асортимент магазинів формується виключно із товарів, які користуються попитом у населення. Таким чином, якщо попит на товари російського виробництва знизиться, вони будуть виведені із асортименту мережі Watsons по всій мережі магазинів”, – зазначено у повідомленні на сайті компанії.

“Відверто російських торгових марок у нас одиниці, та є товари знаних міжнародних компаній, що представлені в Україні, але вироблені на території РФ. Це не є у звичному розумінні російські бренди, адже виробничі потужності таких мультинаціональних корпорацій розташовані по всьому світу. І ці продукти люблять і купують люди у всіх регіонах нашої країни. Якщо навіть і таку продукцію українці перестануть купувати – ми гарантуємо, що виведемо її з асортименту”, – запевняють у Fozzi Груп.

Хоча про значне падіння попиту на російські товари в масштабах всієї країни говорити рано. ЛігаБізнесІнформ опитала представників трьох найбільших мереж (Велика кишеня, Еко-маркет та Фуршет) – різкого спаду інтересу до товарів із Росії вони ще не помітили.

Майстри перевтілення

Виявити російський товар на полиці супермаркету — справа не з легких. Штрих-код товарів російського походження починається з цифр 46. Та часто товари, штрих-коди яких починаються з цифр 50 (Великобританія) чи 30-37 (Франція), теж вироблені у Росії. Більшу частину товарів, призначених для країн СНД, транснаціональні компанії виготовляють у РФ.

Самі ж російські компанії добре навчились мімікрувати під “іноземні” за останні два десятки років. Споживачі пострадянського періоду з більшою довірою ставились до нетутешніх торгових марок, а підприємці всіляко їм у цьому підігрували. Так на ринку з'явились англійський чай Greenfield, німецький посуд Gipfel та данський Fissman, італійські черевики Carlo Pazolini і ще десятки брендів із російським корінням.

Та навіть цього російським компаніям виявилось замало. За інформацією Української асоціації постачальників торгових мереж, останнім часом почастішали випадки, коли компанії звертаються за свідоцтвом про присвоєння штрих-коду України для товарів російського походження. Про які саме компанії та товари йдеться, у асоціації не уточнюють.

Спрогнозувати наслідки бойкоту для російських компаній складно, та можна порахувати втрати російської економіки за умови, що українці повністю відмовились би від російських товарів (за винятком вуглеводнів, відмовитись від яких у короткостроковій перспективі нереально). Частка експорту російських товарів в Україну у структурі ВВП РФ у 2013 році становила 1,1%. Причому майже половина російського експорту — це газ, відмовитись від якого одномоментно Україна не може. Якби українці повністю відмовились лише від тих товарів, які є чим замінити, то росіяни не дорахувалися б 0,6% свого ВВП. Реальні наслідки бойкоту будуть ще меншими. Втрата неприємна. Але не критична.

 

ВВП РФ ТА ЕКСПОРТ В УКРАЇНУ (2013 рік)

 

Російський ВВП, $ (дані — Госстат РФ, курс $ - 32,7 руб)

2039 млрд

Експорт товарів з РФ в Україну (дані — Держстат України): 23,234 млрд
- експорт газу 10,787 млрд
- експорт нафти

0,398 млрд

- інший експорт

12,049 млрд