Через три брами до Станиславова: Цікаві факти про захисні споруди міста


У давнину Станиславів мав декілька брам. Зазвичай біля брам споруджували оборонні башти чи укріплення, викопували рови. Це мало зупинити ворога.

Про Станиславівські брами розповідає завідувач археологічного відділу Івано-Франківського краєзнавчого музею Марія Вуянко.

"Була Галицька брама, або ще вона називалася Північна чи Львівська. Вона зв'язувала Станиславів з Галичем. На іншій стороні була Тисменицька брама, або Південна чи Кам'янецька. Вона була по'язана з містом Кам'янець на Поділлі. І це не випадково, адже Станислалів знаходився на перехресті торгових шляхів. Фрагменти Тисмецької брами були виявлені під час розкопок минулого літа. А перед цим в 1995 році науковці виявили залишки Галицької брами", - пояснює археологиня. 

За словами науковиці під час досліджень Галицької брами зайшли два мости: дерев'яний і кам'яний.

Всі брами були кам'яними, щоб захищати місто. І третя називалася Вірменською фірткою. Науковці думають, що вона була найменшою, хоча поки її не знайшли, нічого стверджувати не можна.  

"Вона розміщалась десь біля Української Автокефальної церкви на вулиці Мельничука, там був ще сад. Варто було б провести розкопки і там, але спеціально проводити рзкопки - це дорого і можна на неї і не натрапити", - каже Марія Вуянко.

Детальніше про особливості кожної брами можна послухати у передачі Радіо Карпати.