Через велику кількість застарілих «швидких» Прикарпаття може нові не отримати


Передбачити завчасно, скільки нових автомобілів виділить Уряд для Івано-Франківського обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф неможливо. Тим більше враховуючи, що Центр досі не функціонує, як єдина система.

Таку думку в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» висловив директор Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Роман Мельник.

За його словами, нещодавно Кабмін виділив близько мільярда гривень на закупівлю спеціалізованих автомобілів.

«На сьогодні є норми, згідно яких розподіляються автомобілі по кількості населення. Тобто, для швидкої допомоги передбачено один автомобіль на 10 тисяч населення, а для екстреної медицини - один автомобіль на сто тисяч жителів.  Враховуючи, що на Прикарпатті проживає близько одного мільйона триста тисяч населення, то можна говорити, що нам потрібно 13 автомобілів для екстреної медичної допомоги плюс запас резервного фонду в розмірі 25% та 130 автомобілів для швидкої. В принципі, зараз у нас така кількість машин є. Але їхній технічний стан зношений майже на 80%. Тобто потреба велика, але перебачити щось завчасно неможливо», - пояснює Роман Михайлович.

Враховуючи дану ситуацію, Департамент охорони здоров’я пробує хоч частково вирішити питання власними силами.  

«Ми стараємось хоч трохи врятувати ситуацію - закупити за свої кошти, чи завести через благодійні фонди вживані автомобілі з Європи. Але і тут стикаємось з проблемою розмитнення. До прикладу, зараз в нас 8 місяців простоює один такий подарований автомобіль. А все через те, що ми його не можемо розмитнити та зареєструвати.  І, на великий жаль, вирішити цю проблему на обласному рівні неможливо», -  скаржиться пан Мельник.