Чи безпечний «адреналін» на франківських атракціонах?


Літо – пора розваг, і куди нам, іванофранківцям, податися у вихідний день, як не в тінь міських парків, подалі від спекотного сонця і щоденної біганини. А там, не спокуситись покататися «з вітерцем» на веселих атракціонах вкрай важко не те що дітлахам, а й дорослим. Отож містяни до сезону літніх забав «з адреналіном» готові. А чи готовий до нього місцевий «луна-парк»?

Перевіряють на совість
Цьогоріч, як і кожного року, управління Держгірпромнагляду перевірило усі франківські атракціони. Їх у нас – 15. І, як стверджує головний державний інспектор відомства Василь Боднар, на чотирьох із них експерти виявили порушення. Щоправда, огріхи незначні і в цілому заборона експлуатації атракціонам жодним чином не загрожує. Проте, допоки власник не «підлатає» дефекти, каруселі у хід не пускатимуть.
«У нас з цим дуже серйозно. Спочатку атракціони перевіряє експертний центр, який виявляє порушення.  Потім ми. І лише після позитивного висновку ми даємо дозвіл на експлуатацію», – каже Василь Боднар. 

Не нові, зате надійні
У справності та цілковитій безпеці івано-франківського луна-парку запевняє і очільник місцевої атракціонної індустрії підприємець Олег Олексюк. Бізнесмен переконує: працює за принципом «сім разів перевір – один покатай». А за 20 років на його атракціонах не сталося жодного нещасного випадку. 
«Більшість атракціонів у парку ще радянські і мають 20- тикратний запас міцності. Я навіть не уявляю, що може поламати такий атракціон», - заспокоює любителів забав у луна-парку Олег Олексюк. 
За його словами, навіть «пенсіонер» серед місцевих каруселей «Колесо огляду», із 25-річним стажем роботи на ниві атракціонних розваг, відповідно до висновків експертизи,  придатне до діяльності.
Атракціони українського виробництва, яких у парку теж кілька штук, майже такі ж довговічні, як і радянські, запевняє Олег Олексюк. Саме їм він і надає перевагу у порівнянні із чеськими, словацькими чи китайськими. 
«Стандартний 24-метровий китайський атракціон важить 20 тонн. Український – 40. Це означає, що запас міцності у наших атракціонів більший удвічі». 
Останній неблагонадійний атракціон у місті знеструмили і закрили ще кілька років тому. То був всім відомий атракціон-відчайдух «Сюрприз». Після аварії із жертвами, що сталася на цій каруселі у Москві, її заборонили експлуатувати майже всюди. В тому числі й у Івано-Франківську. 
«Зараз всі атракціони в парку безпечні. За це я особисто несу кримінальну відповідальність як директор», - твердить бізнесмен. 
Ще Олег Олексюк додає: сам не минає нагоди «з вітерцем» прокататись на атракціонах свого луна-парку. А це, вважає підприємець, найкраща гарантія їхньої безпеки та реклама. 

Конкуренти на колесах
Конкуренцію «старим знайомим» розвагам зараз складають сучасні пересувні атракціони, що то тут, то там з’являються у місті, пропонуючи щось новеньке. Місцеві каруселі, як не крути, програють приїжджим і за зовнішнім виглядом, і за своїми, так би мовити, розважально-технічними можливостями. Які ж розваги ліпші та безпечніші - стаціонарні чи все ж мандрівні? Сказати однозначно експерти не беруться. 
«Сказати сходу, які атракціони безпечніші – ті чи ті, не можна, – каже головний державний інспектор Держгірпромнагляду Василь Боднар. – Кожен атракціон має якийсь дозвіл, технічну документацію. Якщо за ним слідкувати, перевіряти, виконувати інструкцію виготовлювача, тоді він і буде безпечним». 
Однак, експерти констатують: більшість аварій з летальними наслідками ставалися саме на пересувних атракціонах. 
Нині гостюючих луна-парків у місті немає. Але, якщо з’являться, їх обов’язково перевірять, обіцяють в управлінні Держгірпромнагляду.