Чи виростуть в саду багатоповерхівки?


Івано-франківські дачники б’ють на сполох, бо переконані, що забудовники хочуть загарбати їхню землю

Садівництво чи комерція?

Війна за квадратні метри торкнулася і дачних ділянок. От тільки на кону – кілька гектарів. Ідеться про першу лінію (сади вздовж вул. Івасюка), яка належить садовому товариству «Бистриця Надвірнянська». Загальна площа садів – 68 гектарів, на яких розташовані 1156 земельних ділянок, пише Галицький кореспондент

Ще на початку квітня в Івано-Франківську відбулися громадські слухання щодо розроблення детального планучастини цієї території. Ініціювали слухання підприємці (ТОВ «Газоілсервіс» та власник готельно-ресторанного комплексу «Легенда»), які викупили окремі дачні ділянки першої лінії та планують там спорудити об’єкти придорожнього сервісу, будівлі громадського призначення.

Але для цього потрібна згода всього товариства «Бистриця Надвірнянська», адже територія цих дачних ділянок, крім індивідуальних державних актів на землю, має ще й державний акт на право колективної власності, де зазначено, що земля – лише для садівництва.  

На громадських слуханнях головний архітектор міста Володимир Гайдар повідомляв, що на цій території неподалік автостоянки вже є кілька об’єктів, законність будівництва яких викликає сумнів. Виходить, щобприпинити незаконне будівництво, його треба узаконити, внісши зміни у генплан?

Також Гайдар запевняв присутніх, що будівлі громадського призначення – це максимум, що тут може бути, тобто про житлові багатоповерхівки взагалі не йдеться. Однак із цим багато хто не погодився: всім добре відомі численні випадки, коли під виглядом комерційних комплексів будують багатоповерхівки.

«Руки геть від садів!»

23 травня відбулася конференція учасників садового товариства, метою якої було прийняття рішення щодо дозволу на комерційну забудову першої лінії. На зібрання прийшла рекордна кількість дачників – понад 200. Окрім цього, своїм вихідним пожертвували депутати міськради і головний архітектор Івано-Франківська Володимир Гайдар. От тільки ніхто з підприємців, які кинули оком на першу лінію, чомусь так і не з’явився.

Власники садових ділянок обурені нахабством забудовників. Тим паче, більшість дачників сьогодні виживають саме за рахунок своїх ділянок. Емоційних реплік на кшталт: «Руки геть від садів! Не втручайтеся в нашу приватну власність!» – було вдосталь.

Садівники виступали категорично: «Межі території, яка належить товариству, непорушні, їх не можна змінювати взагалі. Якщо хтось захоче вийти з садового товариства, не маємо права дозволити, бо це вже діра, від якої по клаптику буде відривати кожен охочий, і зрештою ми залишимося ні з чим».

Чимало дачників побоюються злочинних методів «мотивації»  погодження на комерційну забудову: крадіжки, підпали будиночків, погрози тощо. Деякі власники садових ділянок припускають, що справа в політичному факторі. Мовляв, на носі місцеві вибори, тож зацікавлені особи намагаються встигнути ще щось «урвати».

Мало того, дачні ділянки, які викупили підприємці, ніхто не обробляє. Тож на цій території виросли смітники, а за нескошену траву голові товариства доводиться сплачувати штрафи.

 

Будуть суди

Після довгих дискусій дачники одноголосно вирішили: садівники проти комерційної забудови вздовж вулиці Івасюка, а також будь-якого будівництва (крім садових будиночків членів товариства) на всій території товариства, відповідно до державного акта на право колективної власності на землю.

Володимир Гайдар пообіцяв, що це питання більше не підніматимуть, усе залишається без змін, і детальний план території не розроблятимуть. 

Проте голова товариства «Бистриця Надвірнянська» Володимир Пахульський переконаний, що проблема забудови першої лінії все одно не вирішена: «Сьогоднішнє колективне рішення лише заклало бомбу. Перша лінія – серйозна проблема, з якою необхідно щось робити. Підприємці там викупили понад 20 ділянок ще вісім років тому, отже, їм, напевно, щось обіцяли. Зважте, що ми маємо справу з людьми, які володіють великими грішми.Однозначно будуть суди».

Помилка у генплані?

У цій справі ще чимало суперечливих моментів, які при кмітливому обігруванні можуть стати пасткою для садівників. Наприклад, попри індивідуальні державні акти кожного дачника і державного акта на право колективної власності на землю для ведення садівництва, згідно з генеральним планом міста, ця ділянка має статус зеленої зони загального користування.

Виникає питання: чому функціональне призначення цієї території не збігається у двох різних документах і як можна було приватизовані землі визначити в містобудівній документації як зону для суспільних потреб? І зрештою, що важливіше: державний акт на право власності чи генплан міста?

Дачники обурені: чому вони мають доводити, що ось уже понад 60 років тут розташовані приватні садові ділянки?

Володимир Гайдар виправдовується, що він відповідає лише за те, аби всі дозволи на будівництво видавалися відповідно до генплану, а не до земельної документації. Наприклад, для будівництво садового будиночка має бути будівельний паспорт, який видає міська архітектура. А міська архітектура може це зробити лише в тому випадку, якщо план забудови відповідає чинній містобудівній документації, тобто генплану. І наразі в генплані дачні ділянки товариства «Бистриця Надвірнянська» визначені як зона загального користування. У генплані цю територію на перспективу залишили парком. Але Гайдар запевнив садівників, що ні в кого нічого не відбиратимуть. При цьому він також рекомендував садівникам обов’язково найняти юриста.

Дисонанс між державним актом і генпланом уже неодноразово змушував садівників товариства «Бистриця Надвірнянська» відвойовувати свої земельні ділянки. Так міський голова Віктор Анушкевичус після перемоги на виборах у 2006 р. обіцяв створити на цій території гідропарк. Однак дачники організували масштабну акцію протесту і змусили владу надовго забути про такі плани. Тоді сторони підписали письмову угоду, в якій влада зобов’язалась не чіпати сади до 2017 р.

Один із власників садової ділянки Василь Кричун переконаний, що державний акт на право колективної власності є єдиним захистом товариства, адже саме завдяки цьому документу влада змушена враховувати думку членів «Бистриці Надвірнянської». В акті вказано, що призначення землі – садівництво. Якщо члени товариства дозволять змінити функціональне призначення бодай одного гектара, колективний акт втратить легітимність. Якщо нема колективного акта, то нема й товариства. Забудовники вирішуватимуть справи з кожним садівником окремо. З одною людиною боротися можна, а от перемогти цілий колектив доволі складно.

Наразі садівники начебто відвоювали свою територію. Але підприємливі забудовники навряд чи заплющать очі на ласий клапоть першої лінії, який вони «вичікували» майже десяток років. А численні юридичні колізії в документації лише сприятимуть продовженню цієї історії – швидше за все, не на користь дачників.