Дерево нещастя


У дворах між будинками на Заклинського, 8 та Галицькій, 59 повалилася стара тополя. Її гілля розтрощило дві машини: погнуло дах і капот, розбило лобове скло, проштрикнуло салон.

«Дах, скло, капот - усе потрощено. Дерев’яна брила з розгону залетіла в салон, пошкодила панель та дійшла до мотора, - власник синього "Renault" Микола Лизень пробує підраховувати збитки. – Машина коштувала шість тисяч доларів. Я не механік, але думаю, що точно половина з цієї суми піде на ремонт».

Чоловік розповідає, що їхав на ринок. Оскільки там усе було переповнено і не було місця для авто, то він залишив машину у цьому дворі. Через дві години прийшов - і не повірив своїм очам, пише Галицький Кореспондент.

Свідків цього трафунку на той час було немало. Серед них - мешканець сусіднього будинку Тарас Пелех. «Чую - ніби вибух. Так і подумав, що дерево впало», - каже чоловік. Дідусь на цій вулиці живе з 1962 року. Пригадує, що більшість дерев росли вже тоді. Водночас показує на тополі, що похилилися від старості.

У той час була ясна погода, навіть найменшого вітру не було, розповідають очевидці. Дерево звалилося після обіду.

«Якраз мій син йшов зі школи. І я все бачила через вікно. Спершу почула страшний скрегіт, одна гілка падала і другу зачепила. Добре, що діти відскочили вбік», - розповідає ще одна очевидиця пані Оксана. Вона живе на третьому поверсі, тополя росла якраз навпроти її вікон. Жінка наголошує, що це прохідна частина, тут ходять люди, граються діти. І додає, що колись у дворі було чотири аварійних тополі, дві зрізали, дві - залишили.

Поки потерпілі власники чекають приїзду міських комунальних служб, місцеві пригадують історію річної давнини.

«Велика гілляка зламалася минулого року і зависла між деревами. Ми викликали рятувальників, вони обгородили аварійну зону, під’їхали, щоб її зняти, і не змогли, бо поруч стояли авто. Вже ввечері попереджувальна стрічка зникла, більше еменесники не приїжджали, а гілка залишилася висіти», - пригадує жінка, яка працює поруч.

Поки люди висловлювали обурення через безгосподарність, власники розтрощених «Лади» та «Renault» зателефонували у департамент ЖКГ, а їх переадресували в інспекцію з благоустрою. В інспекції пообіцяли, що когось відправлять. Проте ніхто так і не з’явився. Люди почали телефонувати знову, але чули тільки багатозначні гудки.

З безвиході потерпілі звернулися в КП «Аварійна служба ЄРЦ». Ті відповіли, що це питання не до них. Далі люди зателефонували до Єдиного розрахункового центру. Там сказали, що за такий випадок вони відповідальності не несуть. Від дерев відхрестилася і представник служби оперативного реагування міськвиконкому. Мовляв, старі тополі перебувають на балансі Будівельно-монтажного управління (фірма займається будівництвом газопроводів), яке розташоване поруч з місцем, де трапився нещасний випадок. До них і порадила звернутися.

Саме в цей час, зовсім випадково, мешканці натрапляють на колишнього начальника цього ж таки Будівельно-монтажного управління Івана Ткачука. Проблема йому добре відома, адже кілька років тому дах їхньої будівлі проламала гілляка цієї ж тополі. «Ми написали лист, заплатили гроші, щоб зрізали старі гілки, але комунальники нічого не зробили, - стверджує чоловік. – І дерево також не зрізали».

Далі на місце події прибули слідчі міського відділку міліції. Проте як діяти в такому випадку, також не знали. Зрозумівши, що до власників понівечених автомобілів ніхто із представників комунальних служб так і не приїде, вони вирішили скласти протокол огляду.

«Хто відповідатиме за знищене авто? – обурюється власник синього «француза» Микола Лизень. - Тут пішохідна частина, гуляють діти, могла статися трагедія. Буду йти до юриста».