Державтоінспекція Прикарпаття оприлюднила результати осіннього комісійного обстеження доріг


За кілька днів до початку грудня наш кореспондент розпитав у очільника обласної Державтоінспекції Ярослава Ковальчука про те, що чекає водіїв цієї зими на дорогах Прикарпаття.

Ярославе Ігоровичу, до яких заходів вдалося обласне ДАІ задля підготовки до зимового періоду?

Ми здійснили комплексне осіннє комісійне обстеження, за результатами якого було надано інформацію «Івано-Франківському облавтодору» та КП «ДРЕУ», направлено лист міському голові щодо готовності утримання вулично-шляхової мережі області. Наразі КП “ДРЕУ” розробило та погодило з нами маршрути підсипання вулиць та їх прибирання.

Якими були результати цієї перевірки?

В нашій області сумарна протяжність доріг загального користування складає 4285 кілометрів, з них доріг державного значення – 843 кілометри, а вуличної мережі Івано-Франківська – 193 км.  Обстеження робили місяць тому. Станом на перше листопада було не усунуто 13710 квадратних метрів ямковості, з них 5230 – на дорогах державного значення.

Що можете сказати з цього приводу? І яка роль Державтоінспекції в належному утриманні доріг?

Дороги області в жахливому стані, ми по кожному факту неналежного утримання вулично-шляхової мережі інформуємо відповідні підприємства та організації, які несуть за це відповідальність, складаємо адміністративні протоколи, видаємо приписи на усунення недоліків. Це стосується розмітки і всього іншого.

Які це дає результати?

Підприємства намагаються зробити все можливе аби ремонтувати дороги. Однак, нарікають на брак грошей. Ми звертаємося до них з приводу неналежного стану дорожнього покриття, а відповідь одна – немає фінансування.

Чи є випадки, коли причиною ДТП став неналежний стан дорожнього покриття?

Незадовільний стан вулично-шляхової мережі, до прикладу, яма на дорозі, може бути супутнім фактором. А найголовніший – це недотримання ПДР та людський фактор. Як я казав раніше, водій повинен обирати швидкість руху згідно зовнішніх умов. Якщо на вулиці густий туман, а дорожнє покриття в поганому стані, ця швидкість може бути і 5 кілометрів на годину. За десять місяців цього року трапилося 28 дорожньо-транспортних пригод, у яких дорожній фактор є супутньою причиною,  а щоб основною – жодної.

Все ж таки, коли яма на дорозі фігурує в ДТП як супутній фактор, чи несе хтось за це відповідальність?

Так, і ми документуємо такі випадки. З початку року ДАІ направлено 154 приписи різним організаціям, які здійснюють утримання дорожнього покриття. Складено 519 протоколів, з яких 148 – на дорожні організації, 75 – на комунальні, 35 – на Укрзалізницю. Якщо приватне підприємство, яке повинно забезпечувати належний стан утримання вулично-шляхової мережі, не здійснює його, то на його працівників ми теж складаємо адмінпротоколи.

Що можете сказати про проблему паркування в Івано-Франківську?

Треба почати з того, що в місті зареєстровано близько 60 тисяч транспортних засобів, тобто на чотирьох мешканців по автомобілю. Додайте ще транспорт, який в’їжджає до обласного центру… То як місто може витримати таке навантаження?! Воно просто задихається! Ми проводили підрахунок: на центральний вокзал заїжджає на хвилину одна «маршрутка». Вулиці у місті вузькі, місць для паркування критично мало. Вирішити цю проблему можна тільки повністю змінивши організацію дорожнього руху в Івано-Франківську.