Доля кожного з наших університетів буде у їхніх руках - Олександр Сич


Вже декілька місяців в суспільстві обговорюється питання, щодо обʼєднання національних університетів в Івано-Франківську. Розглянули його і на сесії обласної ради.

Як наголосив під час етеру на ОТБ Галичина голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, співпраця з університетами й до сьогодні була достатньо плідною: з обласного бюджету виплачують стипендії кращим студентам, неодноразово допомагали співфінансуванням в реалізації міжнародних проектів, допомагали коштами в удосконаленні спортивної інфраструктури, реалізовували феноменальні видавничі проекти (як от "Енциклопедія ЗУНР" в 4 тт.) з Прикарпатським Національним Університетом Ім.В.Стефаника, вже з десяток років коштом обласного бюджету навчають депутатів і службовців органів місцевого самоврядування на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, на базі обласних лікувальних закладів організована практика студентів Івано-Франківського національного медичного університету і т. д.

"Однак таку співпрацю ми хочемо вивести на вищий рівень системного залучення потенціалу університетів у всебічний розвиток Прикарпаття. А тому, підсумовуючи розгляд питання, обласна рада увалила рішення розробити для цього відповідну комплексну програму. З уваги до того, що курсують чутки про об'єднання університетів, то обласна рада не має повноважень впливати на такі рішення, що є компетенцією Кабінету Міністрів України. Якщо говорити чесно, то в Україні їх мережа є справді завеликою. Жодна держава не має скільки університетів. Очевидно, що в цій галузі має наводитися порядок. Адже є великі національні університети з тисячами студентів, а є ряд університетів, які лише називаються "університетами". Тож надавши час для виступу під час сесії кожного з ректорів наших університетів, ми цим самим дали можливість для депутатського корпусу і для громадськості продемонструвати їхній потенціал",- каже очільник обласної ради.

Олнксандр Сич також зауважив, що доля університетів буде у їхніх руках, чи зможуть вони витримати той ринковий тиск, який зараз є.

"Думаю, незалежно від кінцевого рішення Уряду, доля кожного з наших національних університетів буде залежати від них самих, від їхньої можливості витримати тиск на ринку освітніх послуг. Сьогодні зменшується кількість студентів, абітурієнтів, адже демографія падає. Тож цю конкуренцію університетам треба буде витримати не лише між собою, але і закордонними "колегами". Адже вони відчувають такі ж проблеми і готові переманювати наших дітей, доучувати і робити все можливе, щоб вони залишились там",- переконаний науковець. 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!