Довгий сон у вихідні не компенсує брак сну протягом тижня


Якщо ви думаєте, що у вихідні зможете відіспатись за весь тиждень, можете навіть не сподіватися. Довгий сон у вихідні не компенсує брак сну в інші дні тижня. Такого висновку дійшли дослідники Колорадського університету в Боулдері.

Вчені розділили волонтерів, які не мали проблем зі здоров'ям, на дві групи і не дозволяли їм спати понад п'ять годин на добу, пише BBC.

Одній групі не давали спати понад п'ять годин протягом всього експерименту, а іншим дозволяли досипати у вихідні. У ході експерименту учасники обох груп стали частіше їсти вночі, набрали вагу, і у них було відмічено погіршення процесів метаболізму.

"Ми не виявили ніяких позитивних змін в метаболізмі тих, кому дозволяли спати у вихідні", - говорить керівник дослідницької групи Кріс Депнер.

Учені давно встановили, що нестача сну підвищує ризик для здоров'я, може призвести до ожиріння та діабету 2-го типу, оскільки у людей, позбавлених достатнього часу на сон, підвищується пристрасть до перекусу ночами, знижується чутливість до інсуліну або ж здатність організму регулювати рівень цукру в крові.

Дослідники Колорадського університету намагалися зрозуміти, як організм людини реагує на нестачу сну під час робочого тижня і на надлишок сну у вихідні.

Вони відібрали 36 добровольців віком від 18 до 39 років. У всіх був чудовий стан здоров'я. Волонтери провели два тижні в стінах лабораторії, де вчені спостерігали, скільки саме їжі вони споживають, як довго сплять і наскільки часто бачать денне світло.

Комусь може здатися, що 36 людей - недостатньо репрезентативна група, але експерти кажуть, що для подібного дослідження це велика група людей.

Учасників експерименту розділили на три групи:

Першим не дозволяли спати понад п'ять годин на добу протягом дев'яти днів;

Другим не дозволяли спати понад п'ять годин на добу лише в робочі дні, але вони могли спати скільки завгодно в вихідні;

Третім (контрольній групі) дозволяли спати по дев'ять годин усі дев'ять днів.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Current Biology, учасники обох груп, яким обмежували час на сон, набрали вагу (в середньому один кілограм) і у них знизилася чутливість до інсуліну.

Ті, кому дозволяли досипати в вихідні, трохи відновлювалися, але негативні наслідки для здоров'я поверталися, як тільки їм знову забороняли спати понад п'ять годин.

Ба більше, за деякими параметрами здоров'я членів групи, яким дозволяли спати у вихідні скільки завгодно, постраждало більше, ніж в інших.

Так, серед тих, кому не можна було спати понад п'ять годин, чутливість до інсуліну знизилася на 13%, а серед тих, хто міг висипатися у вихідні - зниження склало від 9% до 27%.

До того ж, багатьом з тих, кому дозволяли спати скільки завгодно на вихідних, не вдалося це зробити.

У результаті, хоча у вихідні їм дозволялося висипатися, вони спали лише на 66 хвилин довше, ніж в робочі дні.

Постійний графік сну

Хоча експерти зазначають, що негативний вплив на здоров'я учасників експерименту був незначним, вони вказують на ризик більш серйозного негативного впливу на здоров'я після місяців та років браку сну.

За їхніми словами, важливо не тільки уникати недосипання, але й дотримуватися постійного графіка сну.

Проте вчені вказують, що результати експерименту не означають, що намагання виспатися у вихідні для тих, хто страждає від нестачі сну в робочі дні, шкідливо.

Американські дослідники вивчали лише вплив сну на процеси метаболізму, а не на психічне здоров'я або когнітивну здатність людей, що брали участь в експерименті.

Малколм фон Шанц, професор хронобіології університету Суррея, каже, що "слід закликати людей дотримуватися регулярного графіка сну, але ми не маємо говорити тим, хто з якихось причин не може цього робити, що не варто досипати в вихідні".



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!