Фестивалю «Коляда на Майзлях» в Івано-Франківську не завадили ні вимкнення світла, ні повітряні тривоги


Не зважаючи на вимкнення електроенергії, повітряні тривоги, відомий далеко за межами Івано-Франківщини і України музичний захід успішно відбувся. Вже чотирнадцять років поспіль, без жодних перерв «Коляда на Майзлях» проводиться в храмі Царя Христа при монастирі отців василіян.

Цьогоріч фестиваль тривав з 8 до 14 січня. Відкрився він урочистою архиєрейською Літургією і вітанням митрополита Івано-Франківського УГКЦ Володимира Війтишина, пише RISU.

А далі — були щоденні виступи учасників та фестивальні концерти, на які часом припадали і вимкнення світла, і тривоги. Одному із колективів з Коломийщини, до слова, під час колядування у темряві храму – мобільними телефонами та ліхтариками підсвічували глядачі. Та це зовсім не стало на заваді. Жоден концертний виступ не був перерваний.

«Важливо те, що ми вирішили продовжити концерти, які навіть не назвеш концертами і фестивалем – це, властиво, молитва. Напевно ми ще більше молилися, аніж в іншу хвилину Літургії. І це було від щирого серця — за всіх наших воїнів, батьків, дітей – за всіх, хто нам найдорожчі, — наголосив голова оргкомітету «Коляди на Майзлях», настоятель парафії Царя Христа в Івано-Франківську отець Артемій Новіцький. — Цей 14-й фестиваль «Коляда на Майзлях» є символічним, бо 14 – біблійне число поколінь. А цей рік змінив не одне покоління та нашу історію. Тому і фестиваль був іншим, ми по-іншому його переживали. Головне – що він відбувся, бо кожний учасник лине сюди серцем, яке відчуває тепло і комфорт. А наступний фестиваль, який, можливо, відбудеться ще й у цьому році, буде обов’язково переможним».

Фестивалю «Коляда на Майзлях» в Івано-Франківську не завадили ні вимкнення світла, ні повітряні тривоги - фото 106864

Отже, в новому форматі – в храмі, онлайн і телевізійному, виступали гості «Коляди». Географія учасників незмінно величезна – від Європи до Америки. Чисельно були представлені колективи сусідньої Польщі, Американського континенту. Звичайно, від кожного з них лунали коляди-молитви і теплі слова підтримки для усієї України.

Але те, що справді викликало щем, захоплення, сльози, особливе тепло – виступ наших захисників – військових ЗСУ, які змогли долучитися до фестивалю через онлайн. Це актор Івано-Франківського лялькового театру Петро Бабінець і вояки 72 бригади з куреню «Чорних запорожців» з Назаром Кішаком. Також захисники з Одеси — Центр військово-музичного мистецтва Військово-Морських Сил Збройних Сил України з відомим івано-франківським хормейстром Ігорем Дем’янцем, який зараз там служить.

І не менш привітно, з теплом, любов’ю прийняли в храмі Царя Христа виступ колективу «Я Маріуполь», в якому зібралися ті, хто переїхав на Прикарпаття зі сходу України.

«Ми зібрали наших співочих маріупольців, до нас приєднались харків’яни, миколаївці та навіть франківчани і створили гурт, — ділиться керівник Центру допомоги переселенцям «Я Маріуполь» Наталія Ольхова з Маріуполя. – Вік учасників гурту – від п’яти до п’ятидесяти плюс. Всього їх – дванадцять. Співають з задоволенням і це дуже важливо. Це також хороша реабілітація».

«Колядка про перемогу, яку я виконувала сьогодні, дає мені впевненість в собі і віру в те, що Маріуполь скоро буде вільний і я туди поїду», — поділилася учасниця гурту «Я Маріуполь» десятирічна Анастасія Турська, виступ якої особливо розчулив глядачів.

«А коляду «Добрий вечір тобі» добре знають у Маріуполі, — додає мама дівчинки Наталія Турська. – Ми її виконували там у храмі, на різних майданчиках, по домівках. Хоча розмовляли в нашому місті російською, але коляди лунали завжди українською».

До звичного репертуару, як кажуть дівчата, тепер додався новий і з інших регіонів України. За це вони вдячні франківцям, так само як і за велику підтримку у всьому. Виступ гурту «Я Маріуполь» на «Коляді на Майзлях» теж є свідченням цієї вдячності. А сам фестиваль, за їх словами, — це взагалі, атмосфера любові, добра, єднання українців, молитва, зброя, яка дає спротив всьому чужому, наснагу, тому є дуже доречною.

Фестивалю «Коляда на Майзлях» в Івано-Франківську не завадили ні вимкнення світла, ні повітряні тривоги - фото 106863

«Ми хотіли бути корисними для тих, хто приїхав до нашого краю, допомогти пережити важкі моменти, — розповідає волонтерка Анна Даньків з Івано-Франківська. – Тому також долучилися до такого цікавого музичного проекту. Плануємо створювати нові подібні проекти».

«Першою нашою спільною працею був проект, присвячений пам’яті Небесної Сотні. Після цього зав’язалася глибша співпраця — готували свято св. Миколая та виступи на фестивалі «Коляда на Майзлях». Репертуар підбирали такий, щоб припав до серця – об’єднали місцеві і харківські колядки», — каже художній керівник гурту «Я Маріуполь», відома івано-франківська хормейстерка, співорганізатор «Коляди на Майзлях» Любов Терлецька.

Серед глядачів фестивалю були ті, хто тимчасово мешкає на Івано-Франківщині. Пані Надія переїхала до Івано-Франкіська з харківської Салтівки. В оселі жінки зараз немає вікон, але витримала масовані удари. За прихисток, який тут віднайшла, жінка дуже вдячна прикарпатцям, бо почувається комфортно, хоча дуже сумує за рідною домівкою.

«Я вперше на такому фестивалі. Задоволена, вражена. Найбільше тим, що люди співають від душі і цей настрій народження Христа додає окриленості. Вдома, звичайно, святкували Різдво і тут теж», — ділиться пані Надія.

Ще одна харків’янка пані Віра теж захоплена фестивалем – чудова атмосфера, гарний спів, особливо діток. А її чотирьохрічний син Микита додає, що пісні, які почув, теж дуже йому сподобалися.

А додали гарного настрою і допомогли відчути себе як вдома нашим гостям зі сходу місцеві колективи.

Молодіжний гурт колядників БК міста Долини виконав колядки з усієї нашої країни. «Нам часто говорять, що ми приїхали зі сходу України, бо така манера співу, — каже керівник гурту Галина Курусь. – Зараз ми теж показали колядки з різних регіонів – Харківщини, Причорномор’я, Полтавщини, Галичини, центру України і, таким чином, об’єднали нашу державу.

Дев’ятирічна Анастасія Димид – справжня зірка гурту, яка підкорила глядачів неперевершеним артистизмом, розповіла, що спочатку колядок її вчила мама, а уже з п’яти років навчається у пані Галини Курусь мистецтву народного співу.

Камерний хор “Кристинопіль” НД міста Червоноград - фото 106861
Камерний хор “Кристинопіль” НД міста Червоноград

 

Камерний хор “Кристинопіль” НД міста Червоноград Львівської області – єдиний колектив, який приїхав на фестиваль «Коляда на Майзлях» з-за меж Івано-Франківщини. Привіз він теж репертуар, який об’єднує різні регіони України. Що насправді цінно. «Народження Христа – це, перш за все, світло. І оскільки він наділив нас талантом співу, прослави, то маємо те світло дарувати і тримати свій мистецький фронт і не ставати на коліна. Таке внутрішнє бажання – не зважаючи ні на що бути на фестивалі», — наголошує керівник колективу Наталія Зіньків. Репертуар, які представили червоноградці, як кажуть — орієнтований на теперішні події, тому виконали слобожанську колядку і коляку класичну, яка присвячена захисникам України, твір Григорія Сковороди.

Камерний хор “Felicio” з міста Надвірна на Івано-Франківсщині має великий доробок супроводу Літургій в римо-католицьких храмах і архиєрейських за участі владик в Україні і за кордоном, співпрацю з Президентським оркестром. Та, найголовніше те, що троє хористів і двоє синів хористок зараз на фронті в найгарячіших його місцях. «Ми усі дуже близькі, бо уже як родина. Тому підтримуємо наших героїв повсякчас – молитовно, передаємо їм усе необхідне і спілкуємося якомога частіше», — каже керівник “Felicio” Наталія Байдак.

Івано-Франківська муніципальна капела бандуристів - фото 106862
Івано-Франківська муніципальна капела бандуристів

 

Академічний камерний оркестр “HARMONIA NOBILE” Івано-Франківської обласної філармонії ім. Іри Маланюк, знаний далеко за межами України, поряд зі звичним репертуаром показав нові цікаві музичні твори авторства отця Даниїла Сікори, який служить на парафії Царя Христа в монастирі отців василіян. Отець Даниїл – військовий капелан і волонтер, який неодноразово бував в зоні бойових дій на сході України. Його музичні твори – справді високопрофесійні. Але найцікавішим є те, що він зовсім не знає нотної грамоти і ніколи не вчився музики. А, як наголошує, – його натхнення від Святого Духа.

Окремим концертом в рамках «Коляди» вшанували наших захисників і їх родини. Вже другий рік поспіль організовується святкове Різдвяне дійство для родин загиблих героїв — захисників України і для вояків, які перебувають на тимчасовій ротації. «Таким чином, ми віддаємо їм шану і уклін. І, оскільки, коляда – це спільна молитва, то молимося разом і за тих, хто зараз відстоює нашу незалежність, свободу і спокій. Це стало уже доброю традицією. Сподіваємося, що наступна наша коляда обов’язково буде переможною», — каже директорка департаменту культури Івано-Франківської міськради Надія Загурська.

«Тут дуже цікаво, приємно. Мене запросили, розповідаючи про фестиваль, який відбувається щороку. Особливо сподобався сучасний переспів класичної колядки місцевим церковним хором. Справді сильно і вартує поширення, бо дуже на часі, бо перемогу дають прості люди, солдати», — ділиться враженнями військовий Тарас – харків’янин, який після отриманої на фронті травми, перебуває на лікуванні на Прикарпатті.

Загалом, цьогорічна «Коляда на Майзлях» мала чимало цікавих родзинок. До прикладу – аматорський колектив з Ясенева Пільного виконав спеціально написану керівником Євгеном Ротерманом для фестивалю колядку, яку глядачі і гості зустріли оваціями.

Отже, очікуємо на наступний фестиваль «Коляда на Майзлях», як запевняють його організатори і учасники — переможний фестиваль.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!