Франківські кухарі радять як не зіпсувати шашлик


Одним із традиційних видів відпочинку під час травневих вихідних є пікнік на природі, який звісно ж не обходиться без шашлику. Але зіпсувати гастрономічне задоволення можуть невдало підібрані приправи, маринад і навіть м’ясо.

«Бліц-Інфо» дізнався в шеф-поварів кількох місцевих ресторанів головні правила смачного шашлику.

Вибір м’яса: не підходить полядвиця, оскільки вона дуже суха і більше придатна для відбивних. Найкраще вибрати свиний ошийок або теляче яблучко (середня частина стегна), хоча, якщо телятина молода (до одного року, в чому можна переконатися за світло-рожевим кольором), то підійде будь-яка частина тіла.  

Посуд: категорично забороняється маринувати в алюмінієвому посуді, окрім того, що страва набуває неприємного смаку, цей посуд ще й виділяє шкідливі речовини. Надайте перевагу нержавійці або емальованій посудині.

Маринад: для свиного ошийка підійде сухий маринад (приправи, цибуля, часник, гірчиця). Оскільки це м’ясо дуже жирне, то обов’язково потребує кислоти (оцту, кислої капусти, лимонного соку тощо). До речі, свинину потрібно смажити до повної готовності, оскільки це м’ясо містить багато небезпечних для людського організму бактерій.  

А ось телячий шашлик (який вважається нежирним) можна доводити до готовності медіум. До речі, він буде особливо смачним, якщо попередньо замаринувати у червоному вині (на 1 кг м’яса близько 400 г вина). Також не забувайте зняти всі плівки, щоб шашлик не був жорстким. І телятину легко зіпсувати надмірною кількістю спецій, особливо східних.

Якщо ж приготування шашлику стало спонтанним рішенням і часу для маринування м’яса обмаль, використайте «Пепсі» або «Кока-колу». На 1 кг м’яса – 0,5 газованого напою, потім додайте всі решта складові: гірчиця, майонез, приправи тощо і залишіть на 2-3 год. Неперевершений смак гарантований!

Як зіпсувати маринад: оцтом (на 1 кг жирного м’яса  – максимум 50 г оцту); забагато спецій «забиватимуть» смак шашлику, особливо кардамон, коріандр, карі; додавайте мінімальну кількість майонезу та кетчупу, аби не загубився смак страви; лавровий лист узагалі не підходить для м’яса, він ущерть знищує смак шашлику, мало того, надлишок лаврового листка шкідливий для здоров’я.

Цінні поради: оцет краще замінити лимонним соком; маринад із натурального гранатового соку (на 1 кг м’яса – 300 г соку) надасть шашлику незвичайного смаку, це один із найкращих маринадів вірменської кухні; на 1 кг м’яса додайте 2 ст. л.  цукру, завдяки чому під час смаження на шашлику з’явиться духмяна карамельна кірочка, а також ця хитрість розщепить усі жилки і тверді тканини в м’ясі; поєднуйте телятину і свинину, чергуючи їх на шампурі, таким чином суха телятина вбере надлишковий жир свинини.