Громада добилася: В Івано-Франківську фахівці обговорили проект забудови по Вірменській, 1 і знайшли 2 варіанти вирішення конфлікту


В Івано-Франківську скандальна забудова по Вірменській, 1, зібрала спільну містобудівну комісію та консультативну комісію архітектурно культурної спадщини на обговорення її проекту. Також на зустрічі був присутній і забудовник Олександр Оришко.

За словами Володимира Гайдара, головного архітектора міста Івано-Франківська,  у березні цього року видано містобудівні умови та обмеження на цю забудову, а от проект було рекомендовано винести на розгляд комісії, повідомляє «Бліц-Інфо».

«Розглядати проект ми мали ще до початку будівництва, але з різних обставин вийшло так, що тільки тепер з громадської ініціативи маємо можливість фахово розглянути цей проект. Так би мовити, зібрали екстрену комісію, бо треба рятувати ситуацію», - зазначив Володимир Гайдар.

Нагадаємо, громадськість Івано-Франківська - фахівці у сфері містобудування та архітектури, мистецтвознавці, краєзнавці, історики, журналісти та інші активні мешканці міста, які об’єдналися у громадську ініціативу "Збережемо старий Івано-Франківськ", серйозно стурбовані тим, що будівництво на вулиці Вірменська, 1, яке ведеться в історичному середмісті може мати незворотній вплив на обличчя міста.

Ярослав Дорошенко - архітектор-проектант - до уваги присутніх представив проект забудови по Вірменській, 1.

Як вже писали кореспонденти «Бліц-Інфо», це має бути трьохповерховий будинок з інтегрованою мансардою. На першому поверсі та у підвальному приміщенні розташують ресторани, а от другий та третій поверх –  адміністративні приміщення. Загальна площа всієї забудови 200 м2.

За словами Ярослава Дорошенка, має бути каркасно-монолітний варіант з колонами в об’ємній декоративній штукатурці - об’єднання класичного і сецесійного стилів в архітектурі, з доповненням дерев’яних рам, ковки, золота та інших декоративних елементів.

Однак більшість фахівців та громадськість стверджують, що вигляд запропонованого проекту будівлі не тільки погано вписується в середовище старого міста, а й є недоцільним.

«…На нашу думку, з точки зору інтеграції будинку в зовнішнє середовище, до даного проекту є чимало зауважень. Образ даної будівлі, пропорції та пластика фасаду швидше заперечує, а не підтримує існуючий характер забудови…», - мовиться у заяві громадської ініціативи «Збережемо старий Івано-Франківськ».

За словами фахівців відділу культурної спадщини, фасади потрібно було розробляти  з сторони кожної вулиці, аби будинок вписався в середовище сусідніх будівель.

«Це ще не найгірший варіант, але місто так чи інакше втратить камінець цінності. Міняти пізно, а поправити ще можна», - зазначив Ігор Панчишин, начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому.

Під час наради фахівці висували різноманітні пропозиції з метою спасти ситуацію. Та загалом всі зійшлись на таких основних складових, як зміна проектування даху, укріплення низу будівлі, зменшивши наповнення вітражів, додавання пасивного декору. Крім того, вирішили витримати пропорції вікон та звернути увагу на кольористику.

Підсумовуючи, головний архітектор міста Володимир Гайдар зауважив, що рішення у цій непростій ситуації є два - оптимально можливий та мінімальний варіанти "аби спасти хоч якось ситуацію".

В «оптимальному варіанті» передбачено змінити фасад будинку, залучивши відповідних фахівців. Зокрема, відправити на погодження конструкторам. Також передбачено зрізати дах - таким чином зменшити висоту будинку, укріпити нижній поверх, додати менш активного декору та попрацювати з кольором.

«Мінімальний» ж варіант передбачає всі попередні елементи, окрім самої зміни фасаду. 

Наразі прийнято рішення про доопрацювання проекту врахувавши всі пропозиції. За двадцять днів проект по Вірменській, 1 слухатимуть знову.