Хто зупинить здирництво?


Високопоставлені чиновники івано-франківської міської влади не раз обіцяли мешканцям багатоквартирних будинків поліпшення житлово-комунальних послуг. Особливо щедро роздавали обіцянки перед виборами. Слів на вітер не кидали. Замість ЖЕО створили колективне підприємство «Єдиний розрахунковий центр» (ЄРЦ), а рішенням №842 від 27 грудня 2011 року затвердили не один, а два тарифи щодо утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. із 1 січня 2012-го ввели їх у дію.

Відтоді минуло два роки. Є нагода проаналізувати коефіцієнт корисної дії здійсненої реорганізації, чи пак реформи, а головне, що дала і дає вона конкретній простій людині. Правду кажучи, у тарифах часів ЖЕО також існувало немало необ’єктивності. Зате була стабільність. Кожний мешканець знав, скільки він має платити за надані послуги. Знав про це і я. Регулярно платив квартплату і не мав жодних непорозумінь чи конфліктів із надавачем послуг. Житлове об’єднання, до його честі, у 2010 році провело ремонт у нашому під’їзді, затративши немалі кошти, і не взяло із мешканців ні копійки. Це правда. Коли я сказав майстрові ЖЕО, що за таку доброякісну роботу ми готові хоч частково компенсувати затрати, вона відповіла: «Не треба. Ви платите квартплату. Ось за ці кошти і ремонтуємо».

А що відбувається тепер? Яке поліпшення настало? Повернімося до згаданого рішення №842. Встановивши додатком №2 граничні тарифи на послуги, воно тут же наступним додатком — №3 затвердило місячну вартість послуг за так званим «фактом надання». Ці два слова означають, що мешканці додатково повинні оплачувати поточні ремонти внутрішньобудинкових систем холодного і гарячого водопостачання, конструктивних елементів, технічних пристроїв будинку, обслуговування димвентканалів, дератизацію, дезінсекцію, капремонт будинку і т. д. За кожну з цих послуг затверджено тарифи відповідно до квадратних метрів помешкань. Суми чималі.

Ось цим третім пунктом згаданого рішення «за фактом надання» міськвиконком узаконив здирництво, яким систематично займається «ЄРЦ», що викликає справедливі обурення у людей. Що це таке, поясню на конкретних прикладах. Кожного місяця «ЄРЦ» розсилає іванофранківцям так звані рахунки-фактури щодо суми оплати за послуги, витрачаючи на це немалі кошти і працю своїх працівників. За часів ЖЕО ніхто нікому ніяких папірців не розсилав, бо в цьому не було потреби. Кожний мешканець знав, скільки і за що він має платити. і платив.

За жовтень позаминулого року в рахунку-фактурі на мою адресу за «обслуговування димвентканала» вимагали немало-небагато 16 грн. 86 коп. Та річ у тому, що ніякого обслуговування не було. З цього приводу ні до мене, ні до сусідів ніхто не звертався. Акт виконаних робіт ніхто не підписував, його сфальшували. А такий документ є обов’язковим при виконанні певних робіт. У зв’язку з цим я неодноразово письмово звертався до директора КП «ЄРЦ» п. Войтика. Отримував неконкретні бюрократичні відписки. Довелося звернутися до інспекції з питань захисту прав споживачів в області. Отримав відповідь за підписом в. о. начальника інспекції Ю. В. Петриці, у якій зазначено, що «в ході перевірки встановлено порушення Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, а саме у частині обслуговування вентиляційних і димових каналів, за наслідком чого до відповідальної особи буде застосовано штрафѕ До суб’єкта господарювання буде застосовано адміністративно-господарську санкцію». І ще — «за наслідками перевірки керівнику суб’єкта господарювання видано припис щодо проведення перерахунку сплати за фактично ненадану послугу».

Ставлю до відома інспекцію і широку громадськість, що ніхто ніякого перерахунку за фактично ненадану послугу не проводив. Це чистісінької води неправда.

Здавалося, на цьому все закінчиться. Але ж торік знову за «обслуговування димвентканалів» прийшов рахунок на 16 грн. 86 коп. Зауважу, що за 42 роки мого проживання у цій квартирі до існування «ЄРЦ» ніхто ніколи не цікавився роботою димвентканалів. і все було добре. А після згаданого рішення міськвиконкому «гості» внадилися, як журавель до бабиних конопель. Причина не в тих димвентканалах, а в грошах.

Я розповів коротеньку історію однієї послуги, якщо її можна так назвати. Але це ще далеко не все. Вимагають кошти за якусь «дольову участь у поточному ремонті». Заявляю, що жодної «дольової участі» у жодному ремонті не брав, ніяких документів не підписував, а гроші плати. Аналогічні рахунки виставили «за поточний ремонт внутрішньобудинкових систем», дезінсекцію. Ніяких відомостей про ці роботи не мав. Все заочно. Насправді виходить так, що платити треба за «кота в мішку». Аналогічні процеси повторюються. і стосуються вони не мене одного, а тисяч іванофранківців. Тому проблема актуальна і потребує вирішення.

Умовно допускаю, що, можливо, хтось колись і зварював якусь там трубу в підвалі, то нехай замовник «ЄРЦ» і розраховується з виконавцем робіт, як чинило ЖЕО. Словом, хто замовляє музику, той платить гроші. Це аксіома. Вимагати з людей кошти невідомо за що — аморально. До речі, «ЄРЦ» отримує немалі кошти, що визначені основним тарифом. Куди вони йдуть? Ми, мешканці 126-квартирного будинку на вул. Карпатській, жодного поліпшення обслуговування не відчули. Все по-старому. І невідомо за що вимагають платню. У народі це називають здирництвом, поборами, узаконеним рекетом. Хто як, але суть одна. Ось що наробило рішення міськвиконкому, затвердивши два тарифи. Ось яке «поліпшення обслуговування» відчули на собі іванофранківці після утворення нової структури. Подякуймо за все це міській владі.

Втрутитися у це питання, захистити людей від сваволі чиновників, насамперед, на мою думку, повинні депутати міської ради. Виборці, слава Богу, ще не втратили віри в них. Не повинні стояти осторонь Антимонопольний комітет, інспекція з питань захисту прав споживачів. Не завадило б і прокуратурі копнути глибше та поцікавитися, куди йдуть народні кошти і відповідно зреагувати. Висновок такий: нікому не дозволено знущатися над народом. Він і так бідний у рідній державі.

Ярослав ОРНАТ. Ветеран праці. м. Івано-Франківськ

Джерело: Галичина