Іван Маруняк: Цьогоріч вступна кампанія проходить без явних порушень та зайвого ажіотажу


Сьогодні останній день подачі документів до вищих навчальних закладів. Як повідомляло «Бліц-Інфо», станом на 30 липня до трьох ВНЗ Прикарпаття подано 36 585 заяв на вступ.

Про цьогорічний перебіг вступної кампанії кореспондент «Бліц-Інфо» поцікавився представника Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області Івана Маруняка, який щороку ретельно моніторить та контролює здачу зовнішнього незалежного оцінювання та процес вступної кампанії.

«Якщо порівнювати з попередніми роками, то цьогоріч такий етап вступної кампанії як подача абітурієнтами документів у ВНЗ проходив без надмірних черг і зайвого ажіотажу біля приймальних комісій. Також, в порівнянні з минулим роком, у приймальних комісій менше технічних проблем з роботою Єдиною державною електронною базою з питань освіти (скорочено – ЄДЕБПО). Та не зважаючи на відсутність скарг від приймальних комісій на роботу ЄДЕБПО, недоліки технічного супроводу вступної кампанії все ж таки спостерігаються», - зазначає Іван Маруняк.

За словами Маруняка, ОПОРА помітила, що у системі «Конкурс» некоректно відображені дані про абітурієнтів Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, що вступають поза конкурсом та абітурієнтів що вступають за цільовим направленням. Навпроти цих двох категорій абітурієнтів у системі «Конкурс» відстутні відповідні позначки та, відповідно, порушена послідовність розміщення прізвищ абітурієнтів у рейтингу. Це дезорієнтує абітурієнтів, оскільки конкурсна ситуація, що відображена у системі «Конкурс», не відповідає реальній. Технічні недоліки взаємодії «Конкурсу» і ЄДЕБПО вищий навчальний заклад усуває шляхом розміщення на власному сайті інформації про абітурієнтів, допущених до участі у конкурсі.

«Протягом липня абітурієнти в основному звертались із запитаннями, що стосуються технічного супроводу вступної кампанії. Проте зафіксовано також два інциденти іншого характеру. Додаток 1 до листа Міністерства освіти і науки України від 26.06.2013 р. № 1/9-455 зазначає, що діти-інваліди до заяви додають довідку ЛКК (МСЕК) або посвідчення (пенсійне або отримувача державної соціальної допомоги). Незважаючи на це у двох Івано-Франківських вишах зафіксовано по одному випадку, коли у дітей-інвалідів, для врахування права на вступ поза конкурсом, вимагали два документи. У Івано-Франківському національному медичному університеті інцидент був врегульований ще до звернення громадського спостерігача до приймальної комісії з приводу помилки, а у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника інцидент був вичерпаний лише після того, як громадський спостерігач звернув увагу приймальної комісії на допущену помилку», - підсумовує Іван Маруняк