Івано-Франківська облрада вирішила не називати 2014 роком Тараса Шевченка


Сьогодні, під час 34-ї сесія облради депутати розглянули питання «Про проголошення 2014 року роком Тараса Шевченка».

Під час доповіді з даного питання перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький наголосив, що наступний рік буде ювілейним, бо саме в 2014 році відзначатиметься 200-річчя з Дня народження Тараса Шевченка, - повідомляє кореспондент «Бліц-Інфо».

Зокрема, Левицький зазначив, що виконавчий апарат обласної ради у проекті рішення склав перелік заходів до відзначення цієї значущої дати та рекомендації щодо їх виконання для районів.

Та проти прийняття цього проекту рішення одразу ж виступив депутат облради Степан Пушик.

«Питання про відзначення 200-ї річниці з Дня народження Тараса Шевченка повинно вирішувати на найвищих рівнях  - ООН, Президент України, Кабінет Міністрів. Я минулого року сміявся, коли на Прикарпатті майже для кожного діяча оголосили його роком. Не беріть на себе функції, які має виконувати держава та ювілейний комітет. Не може область ставити питання таким чином, бо творчість Шевченка не прикарпатських масштабів, а всесвітніх. Краще повернути ті гроші, що забрав Кабмін та докінчити ремонт вулиці Шевченка. А ще, закінчити те, що було заплановано раніше», - зауважив  Степан Григорович.

З даного питання також виступив депутат облради Ярослав Ткачівський з пропозицією зібрати профільну комісію, яка перегляне перелік запланованих заходів та розподілить відповідальність за їхнє проведення. І тільки потім приймати проект рішення на сесії.

А депутат Юрій Романюк запропонував  до проекту рішення додати рекомендації Івано-Франківській міськраді.

«Пам’ятник Тарасу Шевченку в парку потрібно поміняти, бо в гарному колгоспі він кращий ніж в Івано-Франківську. Я, звичайно, не великий спеціаліст, але навіть на мій погляд для такого великого міста він не годиться», - зауважив Романюк.

Після довгих дебатів депутати все ж прийняли дане рішення, перейменувавши на «Відзначення в області 200-ї річниці з Дня народження Тараса Шевченка».