Маршрут вихідного дня: Чому обов’язково треба побувати в Давньому Галичі


Бліц-Інфо продовжує рубрику «Маршрут вихідного дня» - тут розповідаємо про цікаві місця, які зовсім поруч.

Стародавній Галич. Мабуть не знайдеться людини, яка б не чула про це місто. Тут знаходиться багато об'єктів з часів Галицько-Волинського князівства. Тож, якщо ви хочете все оглянути, краще планувати поїздку на два дні.

Оскільки Галич знаходиться близько до обласного центру і через нього проходить траса національного значення Н-09, добратися туди немає проблеми, а  проведений тут час запам’ятається надовго. Отже починаємо нашу віртуальну мандрівку.

Якщо їхати з Івано-Франківська, то перш за все варто зупинися в селі Крилос (давній Галич). Саме тут біля дороги височіє кам’яний пам’ятник «Меч і Рало».  

Він встановлений на Крилоській горі. Цей пам'ятний знак споруджений на тому місці, де в княжі часи пролягла перша лінія оборонних валів Галицько-Волинської держави, в урочищі Прокаліїв сад.  Він є символом єднання древньоруських міст, назви яких викарбувані на велетенському мечі, уздовж якого можна прочитати літописні свідчення про городи руські й про Галич. На Ралі, зображені міфологічні персонажі, давньоруські воїни, орачі, літописець. Меч, встромлений в землю, символізує припинення війн.

Пов’язане зображення

Рухаємося далі. Навпроти пам’ятника розміщений Музей етнографії.  Його створили фактично в лісі. До всіх музейних споруд можна зайти всередину і все подивитися. Особливо подобаються такі місця дітям, хоча й дорослі знайдуть у музеї багато нового для себе. Як робили в давні часи олію? Де хороше місце для будівництва нової хати, а де – погане? Про все це і про багато іншого розкажуть екскурсоводи. Час роботи: з 9:00 до 17:00 щодня.

Пов’язане зображення

В самому Крилосі також дуже багато цікавих місць де варто побувати. Зокрема це:

  • Музей історії Давнього Галича
  • Руїни Успенського собору та церква Успіння Пресвятої Богородиці
  • Галичина могила
  • Княжа криниця та джерело «Францискові очі»

Наступним пунктом в нашій подорожі буде Галицький нацпарк, а якщо точніше – Центр реабілітації диких тварин і Музей природи.

Щоб до нього добратися потрібно звернути на стару дорогу до Галича. Саме тут проходять реабілітацію тварини, яких спіткало лихо.  Частина з них потім повертається у вільне життя, а деякі залишаються тут жити. Кого тут тільки немає: олені, вовчиця, лисиці, сімейство ведмедів, єнотовидні собаки, десятки різноманітних птахів та багато іншої живності. Екскурсоводи цікаво познайомлять з кожним мешканцем центру. Екскурсії проводять щогодини з 9.00 до 16.00 год.

Результат пошуку зображень за запитом

Побувавши у центрі реабілітації диких тварин, неможливо оминути увагою і Музей природи, який розміщений на території. Тут відвідувачі побачать опудала степових птахів і ссавців, фотографії та гербарії рослин, вітрини з комахами, величезну колекцію жуків, гнізда болотних птахів з кладками яєць, величезний старий дуб з багатьма дуплами – багатоповерхове помешкання лісових звірів та багато іншого.

Результат пошуку зображень за запитом

Далі на нашому шляху Галич. І хоча від старого княжого міста тут мало що залишилося, втім дух княжого Галича тут все ж панує. Серед найцікавіших місць куди можна піти:

  • Церква Різдва Христового
  • Пам’ятник Данилу Галицькому
  • Музей караїмської історії
  • Старий металевий міст через Дністер і пам’ятник судноплавству

А поціновувачі лицарства можуть прогулятися до Галицького (Старостинського) замку, який стоїть на вершині Галич-гори. Точніше, від колишньої величної фортеці на правому березі Дністра залишилися руїни оборонного муру та башта. Вже два роки поспіль у вересні тут відбувається лицарський фестиваль.

Результат пошуку зображень за запитом

За кілька кілометрів від Галича знаходиться ще одне цікаве місце куди варто поїхати - храм Святого Пантелеймона в с. Шевченкове. Це єдина білокам’яна церква княжої доби. У 1194 р. його збудував галицько-волинський князь Роман Мстиславич і назвав на честь діда – київського князя Ізяслава (у хрещенні Пантелеймон). Схожі храми можна зустріти у Німеччині та Угорщині.

Результат пошуку зображень за запитом

Якщо у вас ще залишаться сили і час, то можна також оглянути старовинний костел Благовіщення в смт. Більшівці, польський військовий меморіал в с. Дитятин, біблійний сад та церкву Воздвиження Чесного Хреста, дуб Симона Петлюри  в с. Маріямпіль і прогулятися на Касову гору в Бурштині.

Як доїхати:

Доїхати до Галича можна на машині, автобусом або потягом. Місто лежить на автошляху національного значення Н09. Автобусом без пересадки сюди можна доїхати з Рівного, Івано-Франківська, Львова, Тернополя, Чернівців, Хмельницького, а також із багатьох міст Івано-Франківської області. Також у Галичі є залізнична станція, де зупиняються потяги, які прямують із Києва, Миколаєва, Генічеська, Кременчука, Ворохти, Івано-Франківська, Ковеля, Чернівців, Рахова.