Медицина Прикарпаття не «потягне» гелікоптер?


Гірська місцевість Прикарпаття часто створює умови, коли лікарі не мають можливості оперативно надати медичну допомогу.

Директор Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Роман Мельник у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» каже, що вирішити проблему повністю можна.

«Якщо б обласний Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф мав у розпорядженні гелікоптер, то питання недоступності гірських районів було б повністю вирішене. Але, я реаліст, який сьогодні замість хороших автомобілів швидкої, має автопарк з «УАЗів» і «Газелів». Говорити про потребу в гелікоптері треба, бо маємо гірські райони. Але чи він буде фінансово-доступним для області?», - зауважує Роман Михайлович.

На думку головного медика області, це потрібно врегулювати на рівні держави.

«Адже проблема не в тому, щоб отримати його від держави в розпорядження. Гелікоптер «потягне» за собою витрати на його обслуговування, паливо та інше. Самостійно потягнути це Івано-Франківська область не зможе, тільки за підтримки держави», -  вважає Мельник.

За словами Романа Михайловича, зараз департамент вирішує питання негайного транспортування за підтримки Державної служби з надзвичайних ситуацій.

«На сьогодні маємо хорошу співпрацю і за потребою замовляємо в них гелікоптер. Звичайно, вони не відмовляють. До прикладу, минулого місяця завдяки злагодженій співпраці врятували життя молодій дівчині, що потребувала негайного транспортування до Києва», - розповідає пан Мельник.