Мешканці Коломиї запевняють, що непорозуміння з водіями маршруток – це вже звичне явище!


Автобусний транспорт – найпопулярніший засіб пересування. Проте часто під час проїзду виникають непорозуміння. Особливо люблять сваритися пасажири з водіями. До нашої редакції звернулося кілька коломиян зі скаргами на безкомпромісних перевізників. Мешканці міста запевняють, що непорозуміння з водіями маршруток – це вже звичне явище. Тим паче якщо пасажир – пенсіонер. Останні категорично відмовляються платити за проїзд, а водії, в свою чергу, вимагають дві гривні.

Маршрутка, яка минає Котляревського

Жителі вулиці Котляревського скаржаться на водіїв маршрутки №6. Автобус курсує з залізничного вокзалу до вулиці Довбуша. Проте обминає вулицю Котляревського. Тому коломиянам доводиться пішки іти до зупинки біля Площі Скорботи, щоб дістатися до вокзалу.

Головний спеціаліст управління економіки Коломийської міської ради Іван Юркевич пояснює, що дорога на вулиці Довбуша не в найкращому стані. І дуже важко курсувати тим маршрутом. Та й людей, які користуються автобусним транспортом, на тій вулиці дуже мало. – Водії не можуть зупинятися біля дверей кожного будинку, – каже Іван Юркевич. – На вулиці Котляревського немає офіційної зупинки для маршруток. Переважно на тій вулиці зупиняють автобус менше п’яти людей. Це невигідно.

Проте керуючий каже, якщо мешканці цієї вулиці вимагають зупинки біля своїх будинків, їм необхідно подати звернення на ім’я міського голови. Тоді засідатиме спеціальна комісія, здійснюватимуться перевірки. Якщо на зупинці водій автобуса зможе забирати десять і більше пасажирів, тоді такий маршрут буде вигідний. «Нині цієї потреби немає», – запевняє чоловік.

 

«Слобідський» нахаба

Інша скарга, з якою звернулася 77-річна пенсіонерка до нашої редакції, стосується автобуса з рейсом «Вокзал – Слобода». Жінка мешкає по вулиці Степана Бандери. У будні їде до центру на ринок за продуктами. Не один раз ставала свідком, коли водії не хотіли впускати в автобус пільговиків. Оскільки жінка є пенсіонеркою, вона відмовляється оплачувати за проїзд. «19 червня водій автобуса «Вокзал – Слобода» з номерними знаками №2427 просто не відчинив переді мною передні двері, – розповідає ображена коломиянка. – Натомість відчинив задні, щоб з автобуса вийшли пасажири. Тому зайти в автобус мені не вдалося». Пенсіонерка впевнена, що водій її проігнорував, оскільки вона не платить за проїзд, як пільговик.

 

Є гроші – немає образ

Таких випадків чимало. І вони мають просте пояснення – недофінансування. У Коломиї є майже 12 тисяч пільговиків. У районі – 18 тисяч. На пільговиків виділяють щомісяця лише 48 тисяч гривень. Тобто якщо їх розділити, виходить по 4 гривні на кожного пільговика. Оскільки нині перевозять людей лише приватники, то вони зацікавлені в оплаті за проїзд. Адже за гроші, які сплачують пасажири, їм потрібно придбати бензин, виділити кошти на ремонтні роботи, періодично докуповувати автозапчастини, сплачувати податки і видавати зарплатню водіям.

–     Звісно, в історії з маршрутом «Вокзал – Слобода» зрозуміло, що винен водій, – провадить розмову Іван Юркевич. – Ми неодмінно візьмемо пояснення у перевізника, який працював у той день.

Нині у Кабінеті Міністрів України розглядається законопроект про те, щоб виділяти на кожного пасажира адресну дотацію. Тобто частково забезпечувати безплатним проїздом пільговиків. Тоді кожен з них матиме, наприклад, десять безкоштовних проїздів. І все буде справедливо. Адже є пільговики, які проїжджають автобусом десятки разів туди і назад, а є ті, хто взагалі не користується громадським транспортом.

 

Олена КОЗАЧЕНКО, «Дзеркало Коломиї»