Мешканці відстояли своє право на автономне опалення: Івано-Франківська міська рада виграла суд у "СТЕКу"


Адміністративний суд Івано-Франківська виніс розпорядження щодо позову «СТЕК» на рішення Івано-Франківської міської ради від 25 квітня 2013 року «Про дозвіл на відключення споживачів від мереж централізованого опалення гарячого водопостачання».

Нагадаємо, дозволи на відключення від центрального опалення мешканцям були видані ще минулого року у листопаді, згідно рішення 31 сесії міської ради. 25 квітня 2013 року на сесії міської ради, депутатами міжвідомчої комісії, яку створили спеціально для розгляду цього питання, прийнято рішення про те, що  «СТЕК» має видати мешканцям технічні умови на відключення від централізованого опалення.

Проте  «СТЕК» відмовився виконувати рішення міської ради і подав до суду на рішення міської ради аргументувавши це тим, що депутати не мали ніяких підстав приймати таке рішення.

За словами представника позивача, таке рішення є неправомірне. Також адвокат називає це втручанням  в приватну власність, і взагалі депутати міської ради не мали права приймати таке рішення, адже «СТЕК» нібито немає жодних норм на видачу технічних умов.

Як зазначив у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» Ігор Пащенко, керівник громадської ініціативи, яка налічує близько 200 мешканців міста, що вимагають від «СТЕКу» технічні умови, працівники «СТЕК» рішення сесії вони мали виконати через десять днів після його прийняття, але вони відмовились та  аргументуючи це тим, що опалювальний сезон не закінчився, а тягнуть справу, аби дотриматись до нового опалювального сезону.

«СТЕК відмовляється надавати технічні умови на відключення мотивуючи тим, що вони не мають законних підстав, хоча суддя Ковалюк чітко розписав і пояснив на попередніх слуханнях на яких умовах міська рада і міжвідомча депутатська комісія видала людям дозволи на встановлення центрального опалення. Орган місцевого самоврядування на законній основі в рамках законодавства  видав людям дозволи на відключення від мережі центрального опалення. А «СТЕКівська»  створена нечисто  і всіляко  відтягує, щоб людям не видавати дозволи. Якщо Теплокомуненерго вони змусили це зробити, бо вона підпорядкована  міській раді, то «СТЕК» приватна компанія на яку ніяк не впливає міськрада», зазначив Ігор Пащенко.

Розглянувши позовні заяви та дослідивши всі матеріали справи позов «СТЕКу», щодо неправомірного рішення міської ради – суд вирішив відмовити.

Згідно рішення суддя Олександр Бойченко зобов’язав «СТЕК» перед міською радою Івано-Франківська та мешканцями міста надати технічні умови на відключення споживачів від мереж централізованого опалення гарячого водопостачання, згідно рішення міської ради  від 25 квітня 2013 року.

Якщо  «СТЕК» вирішить апелювати рішення суду, на що має право,  громадська ініціатива запевняє, що будуть в суді доказувати, що компанія «СТЕК»  створена нечисто і ставитимуть під питання її подальше існування.