Мобільний госпіталь і посилення карантину. Як на Прикарпатті боротимуться з Covid-19


Сьогодні, 17 лютого відбулося засідання комісії ТЕБ та НС за участі головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка.

Також до засідання в онлайн форматі долучився міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Під час засідання обговорили критичну ситуацію, яка склалася на Прикарпатті з захворюваністю на Covid-19інформує Бліц-Інфо.

Як відомо, на Прикарпатті вже два тижні підряд фіксується найбільша в Україні кількість нових випадків захворювання за добу. У багатьох населених пунктах Прикарпаття заповненість ліжко-місць – понад 90%. Тож в область терміново приїхав головний державний санітарний лікар – заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Під час засідання обласної комісії ТЕБ і НС, міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав, що в області фіксують значне зростання. Ріс 28.8% за попередню добу.

"Завантаженість лікарень майже 100%. Бачимо, що в деяких лікарнях, наприклад Лисецькій лікарні не вистачає кисню. Ця ситуація викликає занепокоєння. Сьогодні ми визначимо які обмеження треба терміново ввести на території області і медична частина щодо забезпеченості ліжками і киснем. Хочу почути від свого заступника, який вчора приїхав в область, які заходи ми можемо зараз ввести".

Своєю чергою головний санітарний лікар Віктор Ляшко зауважив, що ситуація є критична.

"Всі доручення які були від уряду, на рівні області виконані: підготовлені додаткові ліжка, підведений кисень. Втім останні 10 днів спостерігається значне зростання кількості нових випадків і що найгірше госпіталізації. Дуже багато тяжких хворих. Хочу звернутися до всіх. Система охорони здоров'я не безрозмірна і має свою межу. Без введення додаткових заходів не обійтися. Сьогодні будемо говорити про те, щоб розгорнути додатково 600 ліжок. Спалах іде нерівномірно і деякі лікарні заповнюються швидше", - сказав Ляшко.

Також головний санітарний лікар закликав ставитися до госпіталізацій з розумінням. Адже швидка буде везти людей туди де їм можуть врятувати життя, а не туди де родичам ближче.

"Ми сьогодні маємо визначити де буде розгорнутий мобільний госпіталь ДСН із 120-ма кисневими концентраторами. Також потрібно прийняти в області додаткові обмежувальні заходи", - підсумував Ляшко.

Як наголосив в.о. директора департаменту охорони здоров'я ОДА Володимир Дзьомбак, за місяць щоденна кількість хворих збільшилась в 4 рази. Щоденно на лікування скеровуються на стаціонарне лікування 70-80 пацієнтів.

"Нам не вистачає розгорнутих ліжок. Після перевірки всіх закладів вирішили, що ми можемо розгорнути ще 600 ліжок. З них 150 місць в ковідних лікарнях, 250 ліжок в Богородчанській лікарні, 80 ліжок в обласній інфекційній і обласній клінічній лікарні, решту в інших лікарнях. Також деякі люди погодились, на госпіталізацію до львівських медзакладів. Якщо мобільний госпіталь вдасться розгорнути в на базі Богородчанської лікарні це буде значна підмога. Що ж стосується медиків, то будемо просити міністерство направити нам додаткових медиків з інших областей", - сказав Дзьомбак.

Водночас міністр розвитку громад Олексій Чернишов в онлайн-режимі наголосив на необхідності жорстких обмеженнях і встановлення блокпостів і закриття в'їздів-виїздів в область.

"Ми плануємо закрити заклади харчування, розважальні заклади, ввести жорсткі обмеження. Що ж стосується блокпостів, то ми це питання обговоримо", - сказав голова ОДА Андрій Бойчук.

Своєю чергою очільник нацполіції в області Володимир Голубош зауважив, що тільки за минулу добу склали 115 постанов за недотримання масочного режиму. 

"Що стосується обмежень, то хочу закликати вас подумати над тим, як ми будемо виконувати ці заходи на практиці зважаючи на погодні умови", - сказав Голубош.

Після обговорення Володимир Дзьомбак зачитав рішення комісії.

З метою запобігання Covid-19 комісія ТЕБ і НС вирішила:

- очільникам ОДА, РДА, місцевим органам влади забезпечити виконання посилених карантинних заходів

- на період 22-28 лютого заборонити приймання відвідувачів закладам громадського харчування (окрім роботи на виніс), розважальним закладам

- заборонити проведення масових заходів.

- організувати на базі Богородчанської лікарні монопрофільної лікарні для надання допомоги хворим з ковід

- розробити маршрути для хворих не з Covid-19

- напрацювати логістику транспортування пацієнтів у медичні заклади сусідніх Львівської, Тернопільської, Чернівецької, закарпатської областей

- розгорнути додаткових 160 ліжок в обласних медзакладах

- ДСНС опрацювати можливість надання медзакладам додаткового медичного обладнання

Також до підсумкового протоколу внесуть пропозиції міністрів, які звучали під час засідання.

Що ж стосується освіти, то наразі все залишиться без змін. 1-4 класи та дитсадки працюють, а старші класи на дистанційному навчанні.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!