На Прикарпатті борг зарплат становить майже 15 мільйонів


Відбулося розширене засідання колегії прокуратури області щодо стану додержання законодавства у сферах оплати праці та пенсійного забезпечення.

У її роботі взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації, керівники контролюючих органів, прокурори районів, міст та прирівняні до них прокурори. Відкриваючи розширене засідання, прокурор області Ігор Настасяк наголосив на тому, що право громадян на своєчасне одержання зарплати та пенсії – головні пріоритети наглядової діяльності прокурорів. «Борг із виплати заробітної плати на території області складає 14,6 мільйона гривень. 

У нинішніх умовах економічної кризи найбільше страждають пересічні громадяни, в свою чергу ми повинні вжити всіх заходів, щоб забезпечити своєчасну виплату заробітної плати», – зазначив Ігор Настасяк. Більше половини з усієї суми заборгованості припадає на промислові підприємства обласного центру, міст Калуш та Коломия. 

Про роботу органів прокуратури на даному напрямку доповів перший заступник прокурора області Володимир Торованин, котрий проаналізував основні проблеми, що призводять до порушення законодавства з питань оплати праці та пенсійного забезпечення. Упродовж поточного року органами прокуратури за результатами проведених перевірок розпочато 12 кримінальних проваджень за фактами умисної невиплати заробітної плати за ст. 175 КК України, погашено борг по зарплаті в сумі понад 6,3 млн. грн., до відповідальності притягнуто 8 посадових осіб, в тому числі 4 посадові особи органів державного контролю, подано до суду позовів на суму 247 тис. грн. 

Перевірки свідчать, що поряд з економічними чинниками, причинами зростання заборгованості із заробітної плати є умисна її невиплата керівниками підприємств, використання наявних коштів на інші цілі, відсутність належного контролю органів влади за діяльністю підпорядкованих суб'єктів господарювання та прорахунки під час використання своїх повноважень органами державного контролю.