На Прикарпатті є постійно діючий вулкан


В Івано-Франківській області, Богородчанському районі, біля річки Лукавець стоїть село Старуня в якому є постійно діючий грязьовий вулкан.

Старунський вулкан – зовсім юний за віком. Півтори сотні років – не вік для вулканів,  повідомляє Замки та храми України.

В середині ХІХ ст. поблизу гори Старуня було відкрито високий (лише 20 метрів в глибину) нафтовий горизонт. Це стало для місцевості і щастям, і прокляттям водночас. Бо з гори і полів навколо зробили друшляк: бурова на буровій. Що 20-30 метрів – нова свердловина. Та що там бурові: нафту навіть відрами з криниць черпали! Досить швидко місцеві запаси нафти було вичерпано, найактивніші свердловини закупорено. На жаль, часом це робилося не належним чином. Такою непошани до себе природа терпіти не бажала: і сама географія з геологією вступили в дію.

Та люди цього ще не зрозуміли: тут нове щастя йшло до рук. Сіль вже видобували, нафту теж, сірку також, а зараз виявилося, що коло Старуні багато озокериту (гірського воску). Цей мінерал використовується в медицині для загоєння переламів та вивихів. Друшляк отримав нові дірки: навколо села почали копати озокеритові шахти.

Озокеритова лихоманка теж тривала недовго. Покинуті шахти заповнювалися водою. Існують також перекази, що під час німецької окупації німці топили в них оунівців. 

Але ми відволіклися власне від вулкану. Отже, коли гора Старуня перестала цікавити промисловців, вода в затоплених шахтах розчиняла озокерит та ропу. Цю біо-масу підігрівали виходи метану, збільшували її у об’ємах. Масі потрібен був вихід – і він знайшовся у вигляді покинутих свердловин.

З понад 20 мікрократерів лише один є справжнім, природнім – інші справа людських рук. Ось цей єдиний і є на фото. Діаметром він близько метра, в глибину, пишуть газети, теж метр. 

Вулкан в Старуні довгий час поводив себе тихо, мовчав, аж поки в 1977 р., після землетрусу в румунських горах Вранча, не ожив. Той землетрус пам’ятають місцеві жителі і розказують, що в шафі калатав посуд, на стелі дрижала люстра…

З того часу вулканчик відгукається на кожний природній катаклізм в радіусі кількох тисяч кілометрів.