На Прикарпатті понад тисячу викликів швидкої допомоги - безрезультатні


Від вчасного приїзду швидкої медичної допомоги залежить людське життя. Та інколи її оперативність залежить не від реагування лікарів, вправності водія чи характеристик автомобіля, а від кількості хибних викликів.

За інформацією Івано-Франківського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф за перше півріччя 2013 року на Прикарпатті було здійснено понад 157 тисяч виїздів на виклики лікарів швидкої допомоги. З них 1,094 – безрезультатні, що становить 0,7 % від загальної кількості.

Як розповів кореспонденту «Бліц-Інфо» головний лікар Івано-Франківської станція швидкої та невідкладної медичної допомоги Ігор Ковалюк  по місту було здійснено 41, 594 виклики, з яких було 470  або 1,3% - безрезультатні .

«Найбільше таких викликів трапляється через п’яниць та жартівників. До прикладу, перехожі побачили чоловіка, що спить на лавці і зразу ж викликають лікарів. У більшості випадків такі «хворі» від госпіталізації відмовляють , а ми не маємо права забирати їх насильно. Та й везти їх нам нікуди. Та ці випадки не найгірші, адже трапляється, що і п’яна людина потребує медичної допомоги. Гірше, коли медиків викликають заради жарту, розваги. Наприклад, до нас час від часу поступає виклик від чоловіка, що каже ніби його дружина збожеволіла. Звичайно, швидка виїжджає на виклик, а на місці виявляється, що він хибний», - пояснює Ігор Михайлович.

За словами головного лікаря часто трапляються ситуації, коли швидку безрезультатно викликають до дітей чи на місце ДТП.

«Дитина може впасти чи вдаритись – мама перестраховується і зразу ж викликає лікарів, але насправді ніякої допомоги надавати не треба. Хоча такий виклик виправданий – краще перестрахуватись, ніж чекати поки дитині дійсно стане зле. Щодо ДТП, то тут схожа ситуація», - каже Ковалюк.

Ігор Михайлович  також зауважує, що в загальному показник безрезультатних викликів на Прикарпатті є набагато нижчий, ніж по Україні загалом – 0,7 % до 3%.