На Прикарпатті суд фактично виправдав лікарську халатність


Свого часу інформація про те, як в результаті халатності лікарів 30-річний житель Рогатинського району позбувся ноги, стала відома на всю Україну.

Нагадаємо, що нещасний випадок з ним стався у жовтні 2011 року. Під час лісозаготівельних робіт в результаті падіння дерева чоловік отримав доволі серйозну травму ноги. В Рогатинській центральній лікарні йому зробили операцію, призначили курс лікування, котрий, однак, не дав відповідного ефекту. Навпаки, хворому ставало ще гірше. Коли його направили до Івано-Франківської обласної лікарні, то навіть тамтешні медики були шоковані, коли, вскривши рану, виявили в ній залишки грунту та листя. На жаль, вже інакшого виходу як провести ампутацію ноги у лікарів не було. Так, молодий чоловік, котрий заробляв на життя фізичною працею став інвалідом.

Завдяки зусиллям адвоката Івана Березінького та принциповій позиції медекспертів і обласних лікарів, котрі не стали покривати недбайливість свого колеги, відносно лікаря ортопеда-травматолога Рогатинської районної лікарні Р. була порушена кримінальна справа, яка в кінцевому рахунку дійшла до суду. Зауважимо, що з певних обставин її розгляд тривав понад два роки. І наприкінці травня цього року нарешті вона завершилася вироком, який абсолютно не асоціюється з поняттям правосуддя. Так, лікаря Р. визнано винним у скоєні злочину, передбаченого ч.1 ст.140 Кримінального кодексу України – неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником. Зауважимо, що санкції цієї статті передбачають такі санкції як позбавлення права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на такий самий термін.

Згідно з вироком Рогатинського районного суду лікарю Р. призначили покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади лікаря ортопеда травматолога на термін два роки, водночас на підставі ч.2 ст. 86 ККУ –амністія, звільнили від відбуття покарання. Іншими словами Р. діла залишається лікарем, отож Рогатинського району потрібно остерігатися травм, аби не потрапити до цього спеціаліста.

Крім того, зі 150 тисяч гривень моральної шкоди, яку вимагав потерпілий, котрий втратив працездатність, суд задовільнив лише 20 тисяч гривень. Зазначемо, що потерпілий та його адвокат з таким вироком не згідні і оскаржили його в апеляційній інстанції.

Стик