На Прикарпатті з початку року Держнірпром нагляд провів 1558 перевірок і притягнув до адміністративної відповідальності 653 працівників


На цьому було наголошено під час розширеного засідання колегії територіального управління Держгірпромнагляду в Івано-Франківській області, яке відбулося 07 серпня 2013 року під час підведення підсумків роботи тер управління за І-е півріччя 2013 року.

В роботі колегії взяв участь начальник управління нагляду на виробництвах і об'єктах підвищеної небезпеки Держгірпромнагляду Морозов В.М., заступник голови Ради профспілок Івано-Франківської області Уєвич В.Г., начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Івано-Франківській області Глинська Н.Й., керівний та інспекторський склад теруправління, керівництво Карпатського ЕТЦ.

Стан наглядової діяльності, зміни в законодавстві та урядові рішення, які приймались на протязі звітного періоду і відповідно до яких необхідно було організовувати свою роботу та напрямки роботи з подальшого удосконалення системи нагляду в сфері промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду на території було висвітлено в доповіді начальника тер управління Креховецького В.В.

Протягом звітного періоду на під наглядових підприємствах сталося 50 нещасних випадків проти 62 за аналогічний період 2012 року, в тому числі 4 випадки із смертельним наслідком проти 6 випадків. Категорійних аварій в звітному періоді не зареєстровано. В першому півріччі 2013 року сталося 5 випадків, пов'язаних із використанням газу в побуті при яких потерпіло 9 осіб, в тому числі 7 осіб загинуло.

Державними інспекторами тер управління проведено 1274 перевірки виробничих об'єктів суб'єктів господарювання та 185 перевірок суб'єктів господарювання, до адміністративної відповідальності притягнуто 653 працівників, в тому числі 284 перших керівників (аналогічний період 2012 року 656 та 243). Вимогливість до керівників підприємств за порушення вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці, використання наданих інспекторському складу прав щодо притягнення до відповідальності за порушення вимог НПАОП та направлення подань керівникам підприємств щодо невідповідності займаним посадам відповідальних осіб за невиконання ними посадових обов'язків повинно стати одним із пріоритетних напрямків у роботі.

За перше півріччя 2013 року тер управлінням видано 193 дозволи на виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, зареєстровано 41 декларацію відповідності матеріально-технічної бази роботодавців вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

В звітному періоді посадовими особами тер управління направлено 5 подань до органів прокуратури щодо порушення законодавства про охорону праці.

З метою комплексного управління охороною праці інспекторським складом приймалась участь в засіданнях Районних Рад з питань безпечної життєдіяльності населення, комісіях з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, координаційної Ради Івано-Франківської ОДА, засіданнях Ради профспілок Івано-Франківської області

Підводячи підсумки наради, представником апарату Держгірпромнагляду охарактеризовано стан травматизму на підприємствах та об'єктах підвищеної небезпеки в цілому по Україні , обставини та причини нещасних випадків, травматизм, пов'язаний із використанням газу в побуті. Визначено пріоритетні напрямки роботи територіальному управлінню на друге півріччя поточного року та відзначено про необхідність в подальшій роботі виконання наданих повноважень, вчасного реагування на нововведення в роботі та рішень Держгірпромнагляду.