На Прикарпатті здійснено обстеження будівництва двох моcтів-довгобудів. Коштів на продовження робіт немає


На виконання в Калуському районі завдань і доручень Президента України щодо вирішення питань громадян, які звернулися до Глави держави у рамках проекту «Діалог з країною», 7 серпня голова Калуської райдержадміністрації Василь Петрів взяв участь в обстеженні моста-довгобуду, який з’єднує два населені пункти – Мошківці із Сівкою-Войнилівською.

Нагадаємо, що житель цього села звернувся у рамках проекту «Діалог з країною» з приводу продовження будівництва моста через р. Сівку до села Мошківці.

Зазначений об’єкт мостового господарства знаходиться на балансі Служби автомобільних доріг в області. Зазначимо, що у 2008 році ТОВ «Мостобудівельна компанія МСУ» м. Київ розпочала роботи з відбудови мосту. На даний час на мосту виконані роботи з влаштування опор та монтажу прогонової будови. Через відсутність коштів у 2009-2012 рр. роботи зупинені.

На території Сівко-Войнилівської сільської ради є ще й інший міст-довгобуд, який сполучає Калуський район із Рогатинським, - через річку Дністер. Старий міст уже своє відслужив. Правда, його трохи підлатали, і змушені ним користуватися. Поряд з існуючим зводять новий міст. Однак будівництво призупинилося. Сьогодні голова РДА Василь Петрів, його заступник Лоранд Засядьвовк і  представник Служби автодоріг в області Григорій Нагонюк оглянули і цей довгобуд.

У поточному році Державним агентством автомобільних доріг України доведено Службі автомобільних доріг в області план фінансування робіт лише з експлуатаційного утримання доріг. Таким чином, кошти на виконання робіт на добудову моста не передбачені.  На цьому наголосили представники Служби автомобільних доріг в області  та облавтодору. За словами представника Служби автодоріг в області Григорія Нагонюка, на цей довгобуд потрібно близько 40 млн грн., на «мошківський» міст – 12 млн і на міст до села Дубовиця треба 2 млн грн.

Голова Калуської райдержадміністрації Василь Петрів переконаний, що на покращення ситуації у дорожньо-будівельній галузі можна очікувати після передачі місцевих доріг райдержадміністраціям. Запланована у рамках реформування передача доріг загального користування місцевого значення з балансу регіональних служб автомобільних доріг на баланс обласним державним адміністраціям дозволить значно покращити експлуатаційний стан автошляхів місцевого значення. Адже місцеві органи державної влади самі зможуть визначати пріоритетні об'єкти будівництва, реконструкції чи ремонту доріг місцевого значення, на які буде спрямовано кошти з держбюджету.

Цю ж думку поділяє і заступник голови Калуської РДА Лоранд Засядьвовк. За  його словами, сьогодні в Калуському районі на ремонт та експлуатацію доріг може бути спрямовано близько 8 млн грн. Однак згідно чинного законодавства ці кошти можуть використовуватися тільки на сільські вулички і дороги, які є власністю територіальних громад, тоді як стан доріг до населених пунктів сьогодні набагато гірший, однак на їх ремонт грошей поки що немає. Калуський «Райавтодор» очікує отримати на ремонт цих доріг 2 млн. 60 тис. грн.

Влада Калуського району впевнена, що саме з проведенням реформи у  дорожньо-будівельній галузі будуть відремонтовані мости та дороги.