Нардеп з Прикарпаття Ольга Сікора: Якщо з боку держави терміново не буде вжито заходів із ліквідації загрози на Домбровському кар’єрі, в місті буде оголошено надзвичайний стан


У Калуші знову виникла надзвичайна екологічна ситуація. Вода із річки Сівки інтенсивно потрапляє у басейн Домбровського кар’єру.

І на сьогодні виникла загроза повного прориву Сівки через Північний борт кар’єру, що може спричинити його переповнення і, як результат, – транскордонну катастрофу, адже в зоні екологічного лиха опиняться десятки населених пунктів України та Молдови, забрудняться річки Сівка, Лімниця та Дністер, пише Малакава.

Як стверджують науковці, вода з Сівки потрапляє в кар’єр, відколи зруйновано водозахисний бар’єр – приблизно з 1996 року. А з 2006-го, відколи затопили дренажну траншею, у водоносних горизонтах активно переміщаються розсоли, причому – в напрямку головного водозабору міста – Добрівлянського. Засолені води вже виявлені у районі русла річки Млинівки.

Народний депутат України Ольга Сікора, яка є членом екологічного комітету Верховної Ради, б’є тривогу. Вона терміново звернулася до прем’єр-міністра України Миколи Азарова з вимогою виконати рішення комітету №9/20 «Про екологічні проблеми промислового комплексу Івано-Франківського регіону та шляхи їх вирішення» щодо запобігання та ліквідації наслідків екологічної ситуації в Калуському гірничо-промисловому районі, і на Домбровському кар’єрі зокрема.

Також Ольга Сікора звернулася до голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Адміністрації Президента з вимогою взяти дану ситуацію під контроль.

Вчора о 15.00 на Домбровський кар’єр виїхали представники Івано-Франківської ОДА та управління МНС разом із науковцями. На їхню думку, щоб запобігти притоку води у кар’єр, потрібно негайно почати спорудження водозахисного бар’єру. І перший етап – будівництво захисного бар’єру зі сторони каналу річки Сівки. Це обійдеться держбюджету приблизно у 40 млн. гривень, а щоб поставити захист по периметру потрібно близько 200-300 млн. гривень.

Якщо з боку держави терміново не буде вжито заходів із ліквідації загрози на Домбровському кар’єрі, наголошує Ольга Сікора, в місті буде оголошено надзвичайний стан.