Олександр Сич прозвітував про діяльність на посаді голови Івано-Франківської облради


Під час сесії Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич прозвітував за діяльність на посаді голови та за діяльність самої обласної ради в 2023-му.

За словами Олександра Сича, обласна рада продовжувала працювати в умовах режиму воєнного часу і в умовах перманентного намагання обмежувати повноваження та нівелювати місцеве самоврядування під прикриттям війни.

"Найпоказовіший доказ цього – за два роки війни у Верховній Радій України двічі подавалися для розгляду законопроекти про остаточну ліквідацію обласних та районних рад. А Кабінет Міністрів України своїми постановами, що суперечать чинному законодавству, регулярно обмежує повноваження обласних рад у бюджетному процесі. Без будь-якої спеціальної лінзи проглядається, як «каліфи на годину», випадково потрапивши у високі державні крісла, роблять намагання монополізувати всю вертикаль влади аж до рівня громад й увічнити себе при ній. Роблячи це в умовах війни з московським агресором, вони цим самим демонструють ту психологічну залежність від нього, яку можна назвати «московським синдромом». «Московський синдром», подібно до «стокгольмського синдрому», означає психологічну залежність жертви від злочинця. Але якщо при дії «стокгольмського синдрому» жертва виправдовує злочинця, то при «московському» країна-жертва намагається копіювати спосіб поведінки країни-злочинця",- зауважив очільник депутатського корпусу.

В українському випадку, пояснює Олександр Сич, це виявляється у тому, що «каліфи на годину» докладають зусиль, аби побудувати в нашій державі такий же, як і в Московщині, політичний режим «керованої демократії».

"Весільні фотографи, цирульники, ресторатори та інші «ленінські кухарки», потрапивши завдяки випадковим знайомствам у залу Верховної ради прямо таки з весільної зали, вдають із себе великих реформаторів і відверто шкодять Українській державі. Вони вважають, що народилися прямо таки з владними кріслами, через якесь життєве непорозуміння до сьогодні жили без них, але тепер будуть сидіти в них аж до самої смерті. Вони забувають, що політичний процес розвивається за принципом колисанки і той, хто сьогодні перебуває у верхній позиції, завтра буде у найнижчій і буде відповідати за свої вчорашні дії. Бо ж хтось таки з теперішнього складу ВРУ і Кабміну мусить відповісти, чому під час війни замість того, аби місцеве самоврядування (обране народом, а не сформоване в кулуарах виконавчої гілки влади) зробити партнером у справі консолідації суспільства, його принижують, штучно роблять опонентом й тим самим на радість московського ворога дестабілізують суспільну ситуацію в Україні", - вважає голова обласної ради.

Очільник депутатського корпусу переконаний, що хтось таки мусить відповісти за ту цивільно-правову вакханалію з майном спільної власності громад, що була витворена під час штучного приниження районних рад та позбавлення їх законом визначених повноважень по управлінню цим майном.

"Тільки для того, аби позбавити районні ради повноважень та джерел самофінансування, під час реформування районів все майно СПІЛЬНОЇ власності громад районів було передане ОДНІЙ громаді, утвореній на базі колишнього районного центру. Цим самим брутально і незаконно позбавили кожну громаду збереженого, чи об’єднаного району її частки у цьому майні. Окрім того, ще й нанесено колосальної економічної шкоди державі. Адже це майно зазвичай за обсягом надаваних раніше послуг завелике для однієї громади й вона його не в змозі ефективно використовувати та утримувати. А це – районні лікарні, районні Будинки культури, Будинки школяра, різноманітні районі мистецькі, музичні, спортивні школи тощо. В результаті вони, в кращому разі заледве животіють, а в гіршому – руйнуються, або ж місцеві спритники активно розпродують це майно",- зауважує Сич.

Олександр Сич наголошує, що ці особи, де б вони не сиділи – у Верховній Раді чи в Кабміні – вважають себе командою Президента і діють від його імені, але насправді шкодять і йому, і загалом іміджеві Української держави. Й особливо шкодять процесу її європейської інтеграції.

"Однією із головних вимог до держави-кандидата в ЄС є наявність в неї демократичних процедур та інституцій. А найпоказовішим критерієм їх наявності є розвинуте місцеве самоврядування. Руйнуючи його, ці «ленінські кухарки» руйнують європейську перспективу України. Всупереч ось такій атмосфері Івано-Франківська обласна рада повноцінно функціонувала і виконувала свої повноваження щодо реалізації спільних інтересів громад області",- підсумував голова обласної ради.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!