Олександр Сич: Влада відкрила ринок землі, а з ним і шлюзи революційної ситуації


У ніч на 31 березня Верховна Рада в другому читанні підтримала законопроєкт, який має відкрити в Україні ринок сільськогосподарської землі. Закон підтримали 259 депутатів з фракцій «Слуги народу», «Голосу» та «Європейської солідарності».

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич впевнений, що цим голосуванням влада відкрила не тільки ринок землі, а з ним і шлюзи революційної ситуації.

«Це не означає, що в них відразу ж таки завтра рине неконтрольована енергія суспільних мас. Але це означає, що влада створила умови, аби потенційно так сталося. Як і в будь-якому іншому випадку, коли вона поступає всупереч волі суспільства.

Бо влада вторинна, а суспільство первинне. Саме суспільство на зорі становлення людської цивілізації усвідомило, що в умовах існування у ньому розмаїтих і взаємозаперечних інтересів має існувати інституція для їх взаємоузгодження і для вироблення правил суспільного співжиття. Й такою інституцією стала держава.

Людей мого покоління зі шкільної лави заставляли зубрити визначення одного "класика" про те, як "низи" не хочуть, а "верхи" не можуть... Воно мені не імпонує своїм поділом суспільства на нижчі та вищі класи так само, як і слова іншого такого "класика" про поділ рас на вищі і нижчі. Зауважте, як попри їхню, здавалося б, світоглядну ворожість, насправді ці погляди збігаються у головному...

Натомість, моє розуміння революційної ситуації випливає із визрівання нетотожності між державною владою і суспільством. Тобто вона наступає тоді, коли державна влада перестає виконувати своє призначення й перетворюється на інституцію в собі й для себе. Тоді державна влада і суспільство переходять в паралельні площини існування й ще якийсь час мирно співіснують по інерції. Однак рано чи пізно суспільство дозріває до розуміння того, що паразитарної псевдодержавної інституції слід позбутися й заповнити управлінський вакуум новою і органічно потрібною суспільству державною владою.

Шлюзи відкрито й тепер від вищих посадовців держави залежить, коли і як в них рине суспільна енергія змін. Й не обов'язково вони матимуть характер Майдану. Щоправда, для конструктивного використання цієї енергії слід відкрити інші шлюзи - легітимної зміни збанкрутілої влади», - впевнений свободівець.

Читайте також: Як голосували нардепи з Прикарпаття за ринок землі і що думають прикарпатці

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!