Пестициди можуть бути і не пестицидами


Останніми роками втрати врожаю через активізацію шкідливих організмів стають дедалі відчутнішими. Тому питання боротьби з ними через застосування пестицидів набуває чимраз більшої актуальності.

На ринку України є різні засоби захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів. Завдяки високій якості, ефективності й зручності застосування, що їх забезпечили найкращі фахівці провідних фірм-виробників цієї продукції, господарі мають дієві препарати для боротьби із втратами врожаю.

Та, на жаль, будь-який хороший продукт стає об’єктом підробок з боку недобросовісних бізнесменів, які прагнуть використати здобуту виробником репутацію для власної наживи. Ця практика існує в багатьох сферах нашого життя, але виготовлення фальшивих замінників засобів захисту рослин особливо небезпечне. Адже в багатьох випадках для їхнього виробництва використовують застарілі препарати, застосування яких заборонено через високу токсичність. Використовуючи такі підробки, господарі ризикують отруїтися. Вже й не кажу, що ці токсини забруднюють ррунти й накопичуються в рослинній продукції, вирощеній на них.

Що ж можна порадити хліборобам, аби вони уникли неприємностей з такими «пестицидами»? По-перше, не купуйте агрохімікати на ринку, з вантажівок, через інтернет, а також у невідомих продавців, у тих, хто не видає чеків і не має сертифіката якості на свій товар. Пам’ятайте, що ввозити на територію України, продавати чи використовувати тут можна тільки зареєстровані препарати. Продаж окремих компонентів препарату також є нелегальним бізнесом і свідчить, що ви маєте справу з фальсифікатом! Про такі випадки повідомляйте інспекторів Державної фітосанітарної служби.

Компанії-виробники засобів захисту рослин застерігають: купуйте пестициди лише в офіційних дистриб’юторів, у спеціалізованих магазинах і відомих фірмах, котрі добре зарекомендували себе на такому ринку, а також лише в ліцензованих постачальників, які мають документи на право зберігання отрутохімікатів і торгівлю ними й сертифікати відповідності на продукцію, яку реалізують. Завжди вимагайте ліцензію й у «віртуальних» та сумнівних постачальників.

Зрештою, коли купуєте пестициди чи у фірмових крамницях, чи «на вулиці» обов’язково вимагайте від продавця сертифікат якості на продукт і касовий (товарний) чек, у якому має бути вказано назву підприємства або прізвище продавця, найменування товару, його ціну та кількість і дату продажу. Звертайте увагу й на упаковку — вона має бути заводською, дивіться, чи є на ній захисні елементи — голограми, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти з упаковки, не пошкодивши її.

Уважно розглядайте й етикетку, яка, до речі, має міцно кріпитися до упаковки: інформація на ній повинна бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою, із зазначенням назви постачальника і його адреси в Україні; діючої речовини; назви препарату; номеру партії; ваги або об’єму; дати виготовлення й терміну придатності; найменування фірми-виробника і його адреси; регламенту застосування (норма витрати, культура, об’єкт, спосіб, час обробки, обмеження, терміни очікування, способи знешкодження, заходи безпеки та надання першої медичної допомоги). 

Звертайте увагу й на тару, в яку розфасовано засоби захисту рослин. Варто знати, що агрохімікати для роздрібного продажу населенню в жодному разі не розфасовують у медичну тару. Це закон для виробників такої продукції. Та коли бачите його порушення, то це означає, що збувають фальсифікат! Також упаковку або тару після використання препарату ліпше зберегти на той випадок, якщо придбана в ній продукція виявиться підробкою.

При купівлі засобів захисту рослин уникайте й сумнівних угод та вражаючих «знижок», які є першою ознакою фальсифікату. У разі ж виникнення сумнівів щодо оригінальності придбаного продукту телефонуйте до його виробника. Це необхідно для здійснення зворотного зв’язку з учасниками ринку, для оперативного реагування на появу підробок.

Галичина