Після запровадження Комплексної програми заходів з легалізації заробітної плати на Прикарпатті надходження від податку на доходи фізичних осіб зросли на 3%


У липні результати роботи обласної Комісії з легалізації заробітної плати заслухають на засіданні колегії облдержадміністрації.

Як зазначено у червневому розпорядженні №424 голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, результатом реалізації затвердженої 18 березня Комплексної програми заходів з легалізації заробітної плати в області на 2013-2014 роки «має стати виведення оплати праці з тіні», а, відповідно, і підвищення рівня доходів населення, збільшення надходжень до бюджету податків і внесків, що нараховуються на фонд оплати праці, зокрема податку на доходи фізичних осіб.

У загальному в області «помітні позитивні зрушення», зазначається у згаданому розпорядженні. Так, у січні - квітні поточного року надходження податку на доходи фізичних осіб склали 364 млн. 682 тис. грн. і зросли порівняно з відповідним періодом 2012 року на 8,1%. До того ж, якщо у першому кварталі 2013 року їх приріст становив 5,1% до відповідного періоду минулого року, то після запровадження Комплексної програми заходів з легалізації заробітної плати - 8,1%, або на 3% більше.

Комісія з легалізації заробітної плати, яка працювала у кожному з районі і місті обласного значення, разом із податківцями виявила 951 неоформленого найманого працівника, що майже удвічі більше, ніж за аналогічний період 2012 року (495 осіб). Працедавцями оформлено належним чином понад 700 трудових угод, що у 2,8 разів більше.

У відповідності з рейтинговою системою оцінки результатів роботи районних (міських) комісій з легалізації зарплати, найгірші показники у Калуському районі (19 місце), Косівському (18), м. Калуші (17), м. Івано-Франківську (16) і Тисменицькому районі (15 місце). Про це йшлося на засіданні колегії ОДА 25 травня.

Найгірша ситуація з рівнем оплати праці юридичним особам у м. Болехові, де виплачували заробітну плату, нижче мінімальної (39,2%); у Долинському районі (30,6%), м. Івано-Франківську (29,5%), на Рожнятівщині (28,2%); Косівщині (27,6%), Верховинщині 28,1%), у м. Калуші (45,7%), та м. Болехові (40,6%).