Подружжя із Прикарпаття взяло на виховання дев'ятеро дітей (ВІДЕО)


В Україні зростає кількість сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Від початку повномасштабного вторгнення такий статус набули понад 13 тисяч дітей. Загалом же в країні їх близько 70 тисяч

Про це повідомляють в Міністерстві соцполітики. Наголошуючи, що такі діти, зазвичай, потрапляють у притулки. Хоча зараз активно зростає й кількість сімей, які створюють дитячі будинки сімейного типу і беруть малечу на виховання. Мої колеги навідалися до однієї з таких родин - це подружжя Угорських із Прикарпаття, які замінили тата й маму аж десятьом діткам, йдеться у сюжеті Подробиць.

 

- Скільки вас є, ви знаєте? - Дванадцять? Тато, мама.. - ой, ні, дев'ять.

На кухні метушня й гамір. Велика родина готується обідати. За помічників - діти. У родині Угорських є своя традиція. Їсти завжди сідають разом. А на вихідних куховарить голова родини. Коронна його страва - запечена картопля.

- Я туди навіть пальчиком не торкаюся, то все робить чоловік постійно. - Вони вже знають, що треба багато, і я прийшов, вже начищено, то я вже можу робити.

Галина з Романом у шлюбі вже понад тридцять років. Вона - вишивальниця, він - перевізник. Воював в АТО. У них троє дорослих синів. Старший Назар зараз на війні, середній Андрій - нещодавно демобілізувався.

Галина Угорська, мама-вихователька:

Пішли вдвох, скривали трохи, потім прийшли двоє, важко мені про це говорити. Нас зараз рятує ситуація, ось ці дітки.

На вихованні в подружжя нині дев'ятеро дітей. Усі різного віку та з нелегким минулим. Першими в сім'ї з'явилися Даринка й Катруся. Вони - рідні сестри одного з побратимів Романа. Їхня мама раптово померла, і молодий боєць став опікуном сестер.

Галина Угорська, мама-вихователька:Йому було важко, дитині три рочки, одній десять. Хлопчина не жонатий, так сталося, мами нема, все було на мамі, а тут раз - він один.

Роман Угорський, тато-вихователь: І куди цих сестричок, він служити хоче йти.

Тож Галина з Романом узяли дітей до себе.

Галина Угорська, мама-вихователька: Ми з чоловіком порадилися і чоловік каже, може б ми взяли їх виховувати. Дуже скоро за місяць-півтора вони почали кликати його татом, мене мамою.

Роман Угорський, батько-вихователь: Я, якщо чесно, молодший коло них стаю, коло цих малих дітей.

Згодом подружжя подало в службу у справах сім'ї заяву про бажання створити дитячий будинок сімейного типу. 2021 року пройшли відповідне навчання й отримали рекомендації. Того року одержали від держави й будинок у Коломиї. В'їхали туди великою родиною.

Галина Угорська, мама-вихователька: Мар'янці десять, Соломійці одинадцять, і Марічці чотири з половиною, це вони три рідні сестрички. Хлопці два близнюки до нас приїхали на третій день війни. Вони ходять на інклюзію. Денис і Тимофій, їм дванадцять років.

Торік сім'я поповнилася ще двома хлопцями - восьмирічним Богданом та дванадцятилітнім Іллею. А наймолодша Марічка стала справжньою улюбленицею родини.

Не встидайся, Марія, та чекай. Дивися, ти вже дівка. Та тебе сватати ніхто ще не прийшов. Розкажи, як ти ходиш в садочок, які там в тебе подружки. Ай ти встидлива.

Роман допомагає колишнім побратимам на фронті й багато часу перебуває в роз'їздах. Тож на Галині більше обов'язків. Каже: кожен день розписаний по хвилинах. Адже вся малеча, крім школи, відвідує ще й гуртки.

Галина Угорська, мама-вихователька: Катя у нас ходить на малювання, шашки й вишивання. Даринка ходить на карате й малювання, Соломійка захотіла на баскетбол ходити і на вишивання, всі ходять на вишивання.

Галина змогла прищепити дітям любов до вишивання. Мають і окрему майстерню в домі.

- Я тут відпочиваю. - Всі мають вишиванки? - Всі мають, і вже по декілька. А це зробила своєму синові на фронт таку сорочку, може, на Великдень одягне.

Подружжя розповідає: з дітьми - непросто. Але коли бачать, як ті змінюються, забувають про це. А ще хочуть, аби їхній приклад надихнув й інших.

Галина Угорська, мама-вихователька:

Я просто даю любов. Їм потрібно це. Мої діти, я інакше не говорю.

Роман Угорський, батько-вихователь:

Ви не знаєте, як вони туляться, навіть як йдуть спати, хочуть притулитися, добраніч, вони хочуть захисту, вони чують плече чи маму, вони з різних бід прийшли.

На Івано-Франківщині на обліку понад тисячу дітей, позбавлених батьківського піклування та сиріт. З них майже дев'яносто відсотків - охоплені сімейною формою виховання. Також в області налічується майже вісімдесят названих родин. І чотирнадцять дитячих будинків сімейного типу, два з яких - переїхали під час війни.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!