Представники української діаспори у Канаді та прикарпатці спільно святкуватимуть 125-річчя з початку еміграції українців до цієї країни


Представники української діаспори у Канаді та прикарпатці спільно святкуватимуть 125-річчя з початку еміграції українців до цієї країни. Про це, як поінформував на прес-конференції голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, йшлося під час нещодавнього перебування делегації Івано-Франківської області у канадській провінції Альберта.

«Ми домовилися про те, що будемо спільно готувати відзначення 125 років виникнення поселення українців у Канаді, – зазначив голова облдержадміністрації. – У провінції Альберта хочуть провести такі святкування на досить високому рівні».

Нащадки перших українських поселенців у Канаді, за словами Михайла Вишиванюка, досі зберігають пам’ять про ті надзвичайні життєві труднощі, яких довелося зазнати їхнім родичам у пошуках кращої долі. Журналістам розповіли про музей під відкритим небом в Альберті, «де відновили українське село таким, як воно було, коли  люди з України приїхали до Канади на заробітки». Відвідувачі унікального музейного закладу дізнаються про побут українців, особливості спілкування, традиції, повсякденну працю людей, змушених жити на чужині. «Стоять там перші хати, такі дуже прості, - розповів Михайло Вишиванюк. – Людей привезли, пообіцяли по 67 гектарів землі. А там – ліс. Бери собі, корчуй землю, будуй хату, живи і виживай. А зима – мінус 40. Був рекорд – мінус 52».

Запозичити хорошу ідею музею історії українства і створити подібний заклад поблизу Галича – таке завдання отримали від голови облдержадміністрації науковці та працівники галузі культури області.

 

Довідково

Офіційно початком українського поселення в Канаді вважають 1891 рік. Тоді у чужі незвідані землі першими прибули  Іван Пилипів і Василь Єленяк з села Небилів Калуського повіту на Станіславщині.

Переселення українців до Канади загалом відбувалося чотирма основними «хвилями» і було обумовлене політичними та економічними негараздами, а також пошуком нових перспектив для наступних поколінь.

Українська діаспора в Канаді — одна із найстарших і найорганізованіших українських громад у світі. Українці за походженням працюють у керівних органах та федеральному уряді Канади. Серед них найбільш відомі Михайло Лучкович, Рамон Гнатишин, Павло Юзик, Рейнел Андрійчук, Джим Зеленчук, Іван Івасик, Мирон Ковальський, Петро Саварин.

У 2011 році відзначалося 120-річчя першого поселення українців у Канаді.