Прикарпатці все частіше стають жертвою інтернет-шахраїв


Придбання чи продаж товарів за допомогою інтернет-мережі набує дедалі більшої популярності, і цим, як свідчить практика, не гребують скористатися зловмисники.

Про це інформує управління Превентивної Діяльності Івано-Франківщини. Приміром, лише протягом минулої доби до підрозділів прикарпатської поліції надійшло три заяви потерпілих від такого роду шахрайств. 

Зокрема, два кримінальні провадження розпочато в Коломийському відділі поліції. У першому випадку потерпілий 23-річний коломиянин сподівався недорого придбати в незнайомого інтернет-користувача нетбук, натомість позбувся кількасот гривень, так і не отримаши компютерну техніку. А 30-річна мешканка райцентру звернулася до правоохоронців, не діждавшись телефона престижної моделі, оголошення про продаж якого вона знайшла на досить відомому сайті і за який понад тиждень тому перерахувала понад дві тисячі гривень. Жінка бідкалася, що «продавець» після отримання грошей не відповідає на телефонні дзвінки. Варто наголосити, що така поведінка загалом є характерною для так званих інтернет-шахраїв.

З аналогічного приводу за допомогою до працівників поліції звернувся учора й 23-річний мешканець Богородчанщини. У нього невідома особа під приводом купівлі-продажу мобільного телефона через інтернет-мережу видурила 2050 гривень. 

Щоб не скласти компанію ошуканим, під час інтернет-шопінгу передусім не варто спокушатися дуже низькою ціною на бажаний товар. Це одна з перших ознак, яка має вас насторожити, що маєте справу з шахраями. Не перераховуйте гроші за обрану річ наперед, а розраховуйтеся лише при її отриманні. Якщо все ж таки продавець наполягає на передоплаті і ви не хочете купувати товар в іншому місці - постарайтеся дізнатися максимум інформації про продавця, поспілкуйтеся з ним по телефону, з'ясуйте всі його контактні дані (номери телефонів, скайп, e-mail, номери рахунків, електронних гаманців і т.д.) через пошукові системи. Цілком імовірно, що вони вже «засвітилися» на якому-небудь ресурсі, що збирає дані про інтернет-шахраїв. У цьому випадку від угоди необхідно відмовитися в обов’язковому порядку.