Прикарпатський нардеп Руслан Марцінків у студентські гуртожитки пропонує селити українців, а вже потім – іноземців


Народний депутат Руслан Марцінків зареєстрував у Верховній Раді законопроект, відповідно до якого першочергове право заселення у студентські гуртожитки пропонують надавати українцям, а вже потім – селити іноземців.

Відповідний документ "Про внесення змін до статті 54 закону України "Про вищу освіту" з'явився на сайті Верховної Ради України, повідомляє ТВі.

"Студентам вищих навчальних закладів – громадянам України, які навчаються на денній формі, відмовляють у наданні житлових місць у гуртожитках ВНЗ, натомість місця надають іноземним студентам, які масово приїздять на навчання до України. Такий стан речей є несправедливим щодо студентів – громадян України, а також не відповідає інтересам держави, яка зацікавлена в здобутті вищої освіти передусім своїми громадянами", – пише нардеп у пояснювальній записці до законопроекту.

Марцінків стверджує, що, за оцінками студентських організацій, кількість місць у гуртожитках вишів не задовольняє потреб українських студентів навіть на 50%. А нововведення, на думку нардепа, відновить соціальну справедливість, створить сприятливі умови для реалізації громадянами України права на здобуття вищої освіти.

Крім того, як зазначає нардеп, реалізація закону не потребує додаткових витрат з державного та місцевих бюджетів.