Рятувальники продовжуть вживати комплекс профілактичних заходів з протипожежної безпеки на Прикарпатті


На сьогодні, зважаючи на ситуацію, що склалася в області з пожежами, травмуванням та загибеллю людей на них, одним із найважливіших завдань пожежно-рятувальної служби, органів місцевого самоврядування, є забезпечення протипожежного стану населених пунктів, зменшення кількості пожеж та трагічних наслідків на них.

Саме з цією метою за ініціативи Управління ДС НС в області проходять комплексні відпрацювання житлового сектора на території населених пунктів Івано-Франківщини. Зокрема, такі відпрацювання відбулися і в селі Небилів  Рожнятівського району. Свою роботу учасники відпрацювання розпочали з інструктивної наради, в якій взяли участь працівники Управління ДСНС в області, Рожнятівського райвідділу У ДСНС, правоохоронці,  представники органів місцевого самоврядування, фахівці газової служби, РЕМу, працівники соціального захисту. Під час наради працівники Управління ДСНС в області ознайомили присутніх зі статистикою пожеж в області та районі, зокрема зазначивши, що з початку цього року на Рожнятівщині трапилося 39 пожеж, під час яких загинуло 4 людей...  

Під час відпрацювання учасники рейдових груп здійснили подвірні обходи, в першу чергу, звертаючи увагу на будинки соціально незахищених верств населення, котрі, як свідчить статистика, найчастіше стають винуватцями пожеж та жертвами вогню.

Побувала рейдова група і в оселі 74-літнього пана Юрія. Чоловік  живе сам і зізнається, що добре усвідомлює наслідки недбалого поводження з вогнем, тому за всім дуже пильно стежить. Оглянувши житловий будинок,  перевіривши стан газового та елктрогосподарства  члени рейдової групи пересвідчилися, що в оселі пенсіонера все гаразд, порушень вимог пожежної безпеки немає. Також рятувальники пригадали літньому господарю правила пожежної безпеки в побуті та вручили тематичну пам’ятку. Не оминули увагою і будинок 63-річної самотньої  пані Ярослави. Жінка каже, що в побуті завжди обережна, за електрикою уважно стежить, коли йде з дому, все вимикає.Побувала рейдова група і в оселі багатодітньої сім’ї. Пані Надія каже, що навчає своїх дітей правил безпечної поведінки змалечку. Їм заборонено брати сірники та вмикати електричні прилади.

Загалом було обстежено близько півсотні помешкань і, як засвідчили результати перевірок, більшість домогосподарів дбають про належний протипожежний стан власних осель, проте проблемними і надалі залишаються соціально незахищені верстви населення.

Як зазначив старший майстер аварійно-газової служби Рожнятівського УЕГГ Євген Пестов, під час проведення відпрацювань виявлено ряд порушень в експлуатації газового господарства. Зокрема самовільно встановлені газові плитки для приготуванні їжі та самовільні вентиляції, що є грубим порушенням  правил безпеки газопостачання.

Питання протипожежного захисту села Небилів є актуальним в житті громади, зазначає секретар Небилівської сільської ради Надія Соломчак, воно постійно  розглядається на сходах селян, на засіданнях виконавчих комітетів і на сесіях сільської ради. Тому дані відпрацювання є дуже потрібними, людям важливо  нагадувати  про правила пожежної безпеки, щоб не допустити пожеж та трагічних випадків на них. Хочеться сподіватися, що органи виконавчої влади дослухаються до звернень фахівців і  докладуть всіх зусиль для вирішення проблемних питань заради безпеки мешканців села.