Шведи навчать 1000 родин Івано-Франківська економити на комунальних послугах


Впродовж травня-липня 2013 року шість груп волонтерів — екокоманди — з Івано-Франківська брали участь в апробації пілотної україно-шведської програми “Стале домогосподарство”. Днями відбулася зустріч команд з керівниками програми, на якій обговорили перші результати освоєння сталого стилю життя.

Як повідомляють "Вікна", серед учасників адаптаційних екокоманд — представники ОСББ, підприємці, викладачі, домогосподарки та пенсіонери, які протягом трьох місяців у повсякденному житті практично застосовували поради програми щодо енергозбереження, скорочення відходів, сортування сміття, зменшення водокористування, стежили за безпекою своєї оселі.

На зустріч з розробниками програми “першопроходці” прийшли з наочними доказами успішного освоєння європейського досвіду господарювання — квитанціями за комунальні послуги до участі у програмі та після.

— Прислухаючись до простих порад посібника екокоманди, при цьому ні в чому себе не обмежуючи, вдалося за місяць більш ніж вдвічі зменшити витрати лише на електроенергію: у травні заплатила 47 грн 50 коп., а у червні – 21 грн 83 коп. Просто вимикала непотрібне світло у кімнатах, від’єднувала техніку, яка не використовується, від електромережі та відмовилась від зайвих електроприладів, — розповіла ”Вікнам” одна із учасниць домогосподарка Стефанія Вальчук.

Робота екокоманди проходила у форматі “гуртка за інтересами”, де 7-8 осіб на чолі з ведучим раз на тиждень збирались та обговорювали рекомендації спеціального посібника зі сталого ведення домашнього господарства та ділились власним досвідом.

Усі представники команд відзначили позитивний вплив програми не лише на сімейний бюджет, а й на зміну ставлення до збереження ресурсів та власного способу життя.

На основі коментарів та напрацювань перших учасників розробники програми у вересні випустять покращену версію посібника, з яким працюватимуть нові екокоманди. Очікується, що участь у програмі, яка розрахована на три роки, візьмуть понад 1000 домогосподарств регіону.

— Результати зустрічі засвідчили, що програма стартувала успішно. Підготовлені нами матеріали працюють, їх можна удосконалювати. В Івано-Франківську є великий потенціалдля поширення освіти для сталого розвитку, — відзначила науковий керівник проекту, автор посібника програми в Україні, доктор педагогічних наук, професор Олена Пометун.

У вересні в Івано-Франківську відбудеться зустріч міжнародних тренерів програми з Швеції та Угорщини з потенційними учасниками екокоманд.