Списав на ЗНО — два роки сиди вдома


Саме так у Міністерстві освіти і науки та в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) планують карати тих абітурієнтів, котрі попри застереження намагалися скористатись на пункті тестування допоміжними засобами — технічними чи паперовими.

За даними УЦОЯО, цього року 533 абітурієнти припинили свою роботу над тестом через списування, проте це не завадило їм скласти тест з іншого предмета та в перспективі вступити до ВНЗ, пише "Галичина".

Директор Українського центру ірина Зайцева переконана, що справедливим покаранням для таких учасників ЗНО буде позбавлення їх права складати тестування впродовж кількох років. Проект відповідного рішення в Українському центрі оцінювання якості освіти планують розробити найближчим часом. Наразі у міністерстві думають, на скільки років позбавляти права складати ЗНО порушника дисципліни на пункті тестування — на рік чи на два. Наприклад, у Франції така норма становить п’ять років.

— Я думаю, що у цього буде свій позитивний ефект, — переконаний директор івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук, — прикро, що аж такі заходи доведеться вживати, але заради доброго імені системи зовнішнього оцінювання і чистоти його результатів на цей крок треба йти. Невинні не постраждають. Ніхто нікого не примушує і ніхто нікому не підкидає заборонені засоби. Не можна доводити ситуацію до того, коли десяток непорядних абітурієнтів ставить під сумнів результати десятків тисяч. У цьому разі семеро одного не жаліють.