Тварини у закладах: розваги чи добре ставлення?


Звичайних салонів краси і закладів харчування зараз не злічити. Саме тому підприємці бажають виділитись серед інших та бути оригінальними і неповторними.

На Прикарпатті деякі вдаються до незвичних методів – заводять тварин, пише Галицький кореспондент.

Черговий «напівтруп»

Нещодавно в Україні набув чинності закон, метою якого є запровадження європейських гуманних цінностей та стандартів у ставленні до тварин і захист від жорстокого поводження з ними.

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу” прийняли ще 15 липня, а ввели в дію 8 листопада. За словами адвокатки Зоряни Івасишин, тепер значно розширили перелік ознак жорстокого поводження з тваринами та запровадили поняття “каліцтво тварини” і “тілесне ушкодження тварини”, що є дуже важливим для розмежування адміністративної відповідальності та кримінальної. Варто зауважити, що відтепер кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами настає з 14 років.

“На мою думку, закон дуже потрібний і правильний, але, на жаль, без контролю громадськості він перетвориться на черговий “напівтруп”, – ділиться адвокатка. – Оскільки можливість і бажання поліції розслідувати усе, що має вказані вище ознаки, викликає сумніви”.

Зоозахисниця Мирослава Білас зауважує, що закон 2351, безсумнівно, був необхідний, оскільки суспільство ще дуже далеке від гуманного поводження з тваринами.

“Цей закон забороняє евтаназію як метод регулювання чисельності безпритульних тварин, – розповідає Мирослава. – Я вважаю, що такий метод є жорстоким. Комунальні служби умертвляли невідому кількість тварин, і нарешті їм це буде заборонено”.

Також дуже важливим, за словами зоозахисниці, є прийняття пункту щодо пропаганди жорстокого поводження з тваринами: заборона бити, вбивати, труїти й калічити безпритульних тварин. Вона розповідає, що часто доводиться стикатись із жорстокістю людей стосовно хвостатих. Людям потрібно розуміти, що треба підгодувати тварину, а не труїти її. Тепер за отруєння будуть карати, й зоозахисниця сподівається, що це стримає живодерів.

“Головне, щоб закон працював і поліція реагувала на виклики. На жаль, дуже часто правоохоронні органи гальмують справи стосовно жорсткого поводження, – говорить Мирослава. – Є надія, що із прийняттям закону справи будуть розглянуті до кінця і до цього нарешті ставитимуться серйозніше…”

Левеня для розваги

“Дикі звірі мають бути на волі, на те вони й дикі. І новий закон це передбачає”, – наголошує зоозахисниця. А одним із пунктів закону є заборона утримання великих хижих тварин, отруйних змій, хижих птахів та інших тварин, які становлять загрозу для людини або які занесені до Червоної книги України, у закладах громадського харчування, нічних клубах, готелях, базах відпочинку, оздоровчих закладах.

Лев – це не спосіб забавляти відвідувачів, підкреслює Мирослава Білас. Хоча не всі погоджуються з її думкою. Зокрема, йдеться про один із ресторанів на Прикарпатті, де тримали… левеня.

Речник харківського екопарку Олексій Костюченко розповідає, що нардеп Вадим Столар подорожував Прикарпаттям і в одному з придорожніх ресторанів виявив левеня. Ті умови, в яких його утримували, він вважав неприйнятними. Крім того, утримування левеняти в закладі харчування є порушенням закону.

“Нардеп поговорив із власником того ресторану, що не викликатиме поліцію і не розголошуватиме назви закладу, якщо той добровільно передасть левеня в хороші руки», – розповідає речник.

І левеня передали в харківський екопарк на реабілітацію. Зараз вирішується питання стосовно відправлення його в Південну Африку. Олексій Костюченко зауважує, там левеня житиме в майже природних умовах. Воно проходитиме зворотній процес реабілітації – відвикання від людини, адже зараз левеня ручне. Однак раніше весни наступного року його не відправлять, оскільки потрібно оформити відповідні документи. Та й, зрештою, йому потрібно підрости.

Маленького хижака назвали Сімбою. Він грайливий, як усі малюки. Поки що левеня живе у вольєрі, його кожного дня вигулюють. За ним доглядають, воно добре харчується.

Коти в кафе

Але є заклади, які не порушують закону. Наприклад, нещодавно в Івано-Франківську відкрили перше в місті котяче кафе «Мама-Кішка».

Власниця Христина Деркач розповідає, що спочатку вони з чоловіком не розуміли, як все починати, постійно радились з ветеринарами та волонтерами. Каже, на жаль чи на щастя, українське законодавство не передбачає закладу харчування з тваринами, тож немає ніяких санітарних норм, які б це дозволяли чи забороняли.

“Коли ми прийшли в санепідемстанцію, нам сказали, що це неможливо, адже заклади з тваринами не передбачені законом, – розповідає власниця кафе. – Але почувши від нас, що в Україні такі заклади вже є, змінили думку. Вони сказали, що ми можемо відкривати свій заклад, але якщо під час їхньої перевірки щось виявиться сумнівним, то нас закриють”.

Щоб котам було комфортно й вони не хворіли, на площу 107 квадратних метрів кафе ветеринар рекомендує максимум вісім котів. Наразі їх шестеро: три хлопчики й три дівчинки.

За словами Христини Деркач, відкривали кафе з урахуванням європейських норм. У закладі все, що пов’язане з їжею, ніяк не перетинається з тваринами. Є навіть дві окремі витяжки – для кухні й котячого приміщення.

А ідея закладу ще й у тому, що якщо комусь із відвідувачів сподобався котик, то він може собі його забрати. В основному тварин брали з “Дому Сірка”. Вони вже були привчені до лотків, мали деякі щеплення і звикли жити з іншими котами. Перед “життям у кафе” їх ще раз оглянули в клініці й зробили необхідні щеплення.

Також у закладі є двоє хвостатих, власник яких поїхав за кордон. Вони сподіваються, що коли він повернеться, то забере їх назад. Тому прилаштовувати їх у добрі руки не будуть.

У цьому кафе діє вікове обмеження. Усе через те, що коли дітей пускали в заклад, коти були залякані. Хоч тварини й люблять компанію, але їм часто потрібен спокій. Дорослі на зауваження реагують, каже Христина, а діти – не завжди.

“Якось ми втратили дітей з поля зору, а вони вже в службовому приміщенні під стелажем загнали кота в кут і витягають за хвіст, – пригадує власниця закладу. – Тож ми вирішили зробити обмеження”.

Пітон у салоні краси

Власник франківського салону краси «Oh My Girl» Іван Духович розповідає, що в його закладі живе королівський пітон на кличку Люся. За його словами, це штучно виведений вид спеціально для тераріумів. Він є повністю безпечним та мирним.

Іван розповідає, що він хотів додати якусь родзинку для свого салону. В Європі майже у кожному закладі є фішки з тваринами, а у Франківську це не дуже поширено. Тому вирішив купити декоративного пітона, оскільки змії чистоплотні і не потребують особливого догляду.

“Регламентації щодо того, щоб тримати змій у салоні краси, в Україні немає, – розповідає власник. – Це як придбати тваринку додому. Ми його тримаємо так само. Маємо на нього документи, в яких вказано, де його купили, є підтвердження породи і того, що він не кусається. Офіційно ми маємо право його утримувати. Це не цирк, ми з нього не знущаємося і трюків не робимо. Він живе своїм життям у теплі й комфорті, а ми працюємо біля нього”.

За словами Івана Духовича, коли купували Люсю, її довжина була 27 см, а вага – 87 грамів. Зараз вона має 120 см і важить пів кілограма. У салоні для неї створили ідеальні умови відповідно до санітарних норм і правил утримання. Щоб у людей не виникало побоювань, тераріум зроблений таким чином, що зсередини він ніяк не відкривається, тож виповзти змія не може. Важливим чинником є те, що у тераріумі завжди комфортна температура і тут пітону не треба впадати в сплячку, а це для змій великий стрес.

Іван ділиться, що змія доволі ручна, дуже любить, коли її гладять, і вміє гарно позувати. Особливого догляду не потребує, їсть раз на місяць.

Скандал у мережі

Загалом проблем із утриманням плазуна в салоні не було. Однак нещодавно у мережі розгорівся скандал через те, що відвідувачка салону зняла на відео процес годування змії живим декоративним хом’ячком та оприлюднила його в Інстаграмі. Користувачі сприйняли це як живодерство, й на власників салону вилилось дуже багато негативу.

“Це найбезглуздіша ситуація, яка могла трапитись, – каже Іван Духович. – Після цього люди писали нам жахливі повідомлення. Але це природний ланцюг, пітон харчується гризунами. Він не може їсти морожених, бо пропадає функція полювання і за декілька тижнів він просто “загнеться”. Якщо людина їсть м’ясо, то це нормально, а якщо пітон похарчувався, то це вже все”.

Він наголошує, що були люди, які розуміли їх і підтримували, а були ті, хто не виступав зоозахисником, а хотів просто “хайпонути”. Вони самі писали власникам повідомлення, що на своїй сторінці виставили історію про них, але можуть її видалити за умови безплатних процедур у салоні чи надання змії для фотосесії.

Іван Духович зазначає, що, з іншого боку, і пітон може бути жертвою, мовляв, це палиця з двома кінцями. Адже якщо пітону не давати їсти, він помре.

“У кожного щодо цього завжди буде своя позиція. Ми маємо свою, з нашої точки зору ми глобально нічого не порушили. Ми домовилися з мережею одного із закладів, вони нам давали хом’ячків, які народжувались з вадами, – пояснює Іван. – Їх все одно б викинули, а ми брали їх, щоб інша тваринка могла жити”.

Мексиканська змія в ресторані

А ще уже п’ять років у франківському мексиканському ресторані «Ацтека» мешкає мексиканська молочна королівська змія Хвостик. Адміністраторка закладу Катерина розповідає, що в них був офіціант, який любив змій і мав пітона. Він його приносив на роботу, й з ним усі гралися. Так вони вирішили придбати змію в ресторан.

Цей плазун безпечний для людей, у нього є ветеринарний паспорт, й за ним доглядає спеціальна людина. Змію можна брати на руки і гратися з нею. Катерина зазначає, що вони не впевнені, чи любить змія компанію, але принаймні не противиться їй.

“Більшості відвідувачів вона подобається. Навіть були люди, які дуже боялися змій, і от за допомогою нашого Хвостика переборювали свій страх, – ділиться адміністраторка. – Від неї клопоту взагалі немає. Здається, це ідеальний домашній улюбленець, годувати й прибирати доводиться лише раз на місяць і вигулювати не треба”.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!