У Богородчанах відкрили пам’ятник загиблим на Афганській війні


2014 рік в Україні оголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав.

25 років минуло, як останній солдат колишнього Радянського Союзу покинув Афганську землю, але час і досі не загоїв рану. В тисячах українських сердець цей біль залишиться надовго, допоки житимуть батьки, брати і сестри, вдови і діти підступно загублених в горах і долах Афганістану синів України. Та пам'ять про тих, хто пролив кров на чужій землі, не згасне ніколи, навічно залишиться в наших серцях.

Вшановують загиблих українців і на Прикарпатті. В одному з районних центрів Івано-Франківської області, селищі Богородчани, 9 лютого відбулося відкриття пам’ятника загиблим нашим землякам на Афганській землі та померлим на рідній землі від фізичних та душевних ран.

Після промови голови Богородчанської районної ради Михайла Головчука – воїна-афганця, який являється й очільником районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану, пам’ятник відкрили учні шкіл села Саджава та села Гринівка Богородчанського району, в яких навчалися солдати, що повернулися додому з Афганської війни у цинкових домовинах.

Участь у відкритті пам’ятника загиблим воїнам-афганцями директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Сергій Каліфіцький, взяли військовий комісар Івано-Франківського обласного військового комісаріату полковник Ігор Павлюк, перший заступник голови Богородчанської райдержадміністрації Володимир Єфімчук, голова Богородчанської районної ради Михайло Головчук, голова обласної організації ветеранів Афганістану Юрій Купчій, делегації на чолі з головами районних та міських організацій ветеранів Афганістану Івано-Франківської області. Біля пам’ятника вишикувано підрозділ почесної варти у складі ліцеїстів Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату. Зібралася громада.

Вшанувати пам'ять загиблих приїхали й гості з інших областей України – колишній командир розвідувальної роти майор Іван Лутик з міста Чернівці та Іван Тижук – голова Рівненської районної організації ветеранів Афганістану, який брав участь в бойових діях в тій же роті в 370 окремому загоні спеціального призначення.

– Мене запрошували взяти участь у вшануванні пам’яті загиблих воїнів-афганців в інші містах України та поза її межами, – каже Іван Тижук. – Про відкриття пам’ятника у Вашому селищі я довідався за декілька днів до цього, в розмові з паном Михайлом Головчуком. І, не вагаючись, прийняв рішення їхати на Івано-Франківщину, адже воював в Афганістані в окремому загоні з полеглим Богданом Яцківим. Я вдячний усім Вам за те, що не забуваєте про подвиг воїнів-афганцям та увіковічнюєте пам'ять про них. Ви зробили велику справу, звівши цей пам’ятник.

Відправили панахиду та освятили пам’ятник Всечесні отці. Представники влади, воїни-афганці, військові, інші присутні поклали вінки та квіти до пам’ятника. Поіменно згадали Богородчанців – загиблих на Афганській землі та тих, хто з часу тієї жорстокої війни передчасно пішли з життя. Вшанували їх хвилиною мовчання. Голова обласної організації ветеранів Афганістану Юрій Купчій та голова Богородчанської районної ради Михайло Головчук вручили відзнаки афганцям від Спілки ветеранів Афганістану. Душі торкались афганські пісні, що лунали зі сцени у виконанні воїнів-афганців.

По завершенню відкриття пам’ятника воїнам-афганцям відбулася концертна програма за участі учасників бойових дій, ветеранів Збройних Сил, дипломантів міжнародних конкурсів афганської пісні з міста Коломия Ігоря Сімчука та Анатолія Нейла, а також Лауреату міжнародних конкурсів патріотичної пісні гурту «Афган» з обласного центру Прикарпаття.

Довідково:

Усього участь в бойових діях на території Демократичної Республіки Афганістан з Богородчанського району взяло 135 чоловік. З них не повернулося з війни живими двоє – двадцятирічні юнаки Іван Дерин (загинув 13 травня 1981 року) та Богдан Яцків (загинув 26 серпня 1987 року). Передчасно пішли з життя з часу Афганської війни 31 воїнів-афганців.

З Івано-Франківської області в Афганській війні взяло участь близько 3,5 тисяч чоловік, з них загинуло – 84 та один пропав безвісті.