У міській раді Коломиї не знають правил дорожнього руху


У пункті 15.9 Правил дорожнього руху чітко зазначено: «Зупинка забороняється на пішохідних переходах і ближче 10 м від них з обох боків, крім випадків надання переваги в русі». Ця норма не виконується Коломийською міською радою у самому серці міста.

Вздовж будинків на площі Тараса Шевченка роками працює платна автостоянка з нанесеною розміткою аж до самого пішохідного переходу. Це перечить правилам дорожнього руху. Щоб з’ясувати, чи має через це право паркуватися автотранспорт і чому на це ніяк не реагує ДАІ, за коментарем звернулася до Василя Саманіва, старшого інспектора з дізнання Коломийського відділення ДАІ, пише "Дзеркало Коломиї".

–     З правого боку від універмагу «Коломия» до ратуші стоїть знак «зупинка заборонена», а з лівого – «стоянка заборонена», – пояснює автоінспектор. – Хоча там нанесено лінії розмітки для паркування транспортних засобів. За це відповідає міська рада, тому що державтоінспекція до паркування не має нічого спільного.

Василь Саманів визнає, що якщо водій ставить автомобіль ближче, ніж 10 м до пішохідного переходу, він порушує правила дорожнього руху. Це не залежить чи є там розмітка про паркування, чи нема. Оскільки пішохідний перехід знаходиться неподалік ратуші, то бажаючих припаркуватися ближче до міської ради є чимало. Водії тоді зовсім не зважають на правила дорожнього руху. Вони платять за стоянку і зі спокійною душею йдуть у своїх справах.

У цій ситуації страждають пішоходи, які переходять дорогу з боку ратуші. Вони фактично дійшовши до половини зебри, визирають з-за припаркованих авто чи бусів чи бува не їде який транспорт. Причому так чинять уважні пішоходи, а бувають випадки, коли з упевненістю у своїй перевазі люди просто «вискакують» перед машинами, які їдуть і не мають можливості побачити пішохода через обмежену видимість. Таким чином створюється дуже небезпечна ситуація з високим ризиком травматизму пішоходів. Досі, на щастя, все миналося. Проте не можна й надалі залишати ситуацію незмінною і доводити до приказки: «Доки грім не гримне, Іван не перехреститься.»

У ратуші повністю погоджуються з неправильно нанесеною розміткою для паркування і обіцяють затерти декілька ліній. Питання постає в іншому: слід не просто затерти розмітку, щоб зняти з себе відповідальність у випадку ДТП, а потрібно унеможливити паркування транспорту на відрізку 10 метрів до пішохідного переходу. Так, ця міра потягне за собою незначне зменшення доходів від паркування, але жодні гроші не замінять людського життя.

Державтоінспектор каже, що у випадку фіксації порушення правил дорожнього руху про паркування транспортних засобів ближче, ніж за 10 метрів від пішохідного переходу, складається адміністративний протокол за статтею 122 ч. 1. Водіїв-порушників притягується до адміністративної відповідальності через сплату штрафу у розмірі від 255 до 340 гривень.

Василь Саманів зазначає, що в місті працює один екіпаж ДАІ. Він періодично патрулює згадану ділянку, але часто власника неправильно запаркованого автомобіля доводиться чекати декілька годин. Тепер інспектори ДАІ не мають права знімати номери чи евакуйовувати транспортний засіб. Вони зобов’язані складати адмінпротокол у присутності водія. Хоча якби патруль попрацював від ранку, коли приїжджають перші порушники, то відразу було б на кого скласти адміністративний протокол і надалі кількість бажаючих неправильно паркуватися різко зменшилася б.

Аби переконатися у цьому, вирішила сама трішки постерегти десятиметрову ділянку перед пішохідним переходом. Порушники не забарилися. Водій Андрій з десятирічним стажем за кермом автомобіля. Чоловік винувато каже, що у буденних клопотах не звертає увагу на виконання норми правил дорожнього руху про 10 метрів. Виправдовується, що довіряє розмітці і відразу ж сідає за кермо, щоб перепаркуватися. Надалі обіцяє не зупинятися поблизу пішохідного переходу і дякує. Наступні водії дещо здивовано кліпали, коли намагалася їм пояснити ситуацію і також змінювали місце паркування.

Якщо міська рада не відреагує на журналістське звернення, то працівники ДАІ пообіцяли подати запит та пропозиції щодо усунення недоліків. У випадку, якщо припис ДАІ не виконають у міській раді, то сплачувати штраф доведеться вже чиновникам.