УДАРний розкол


24 квітня 2010 року під час позачергового VII з’їзду політичної партії «Нова країна» було прийняте рішення про зміну її назви на «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». Саме цього дня всім стало остаточно зрозуміло, що Віталій Володимирович вирішив пов`язати своє життя з великою політикою.

Відсутність прозорих, демократичних, з відкритим фінансуванням партій називалася причиною створення нової політичної сили, принципи існування якої мали відповідати цим критеріям.

Звичайно, з самого початку було зрозуміло, що декларації деклараціями, а партію розбудовувати потрібно, тому фінансова прозорість її діяльності так і залишилась в небутті. Основою УДАРу стали колишні члени Нашої України, екс-урядовці та екс-нардепи, які на цей час перебували за межами великої політики.

Водночас, керівництво партії старалося залучити до співпраці лідерів громадської думки у регіонах. В Івано-Франківську таким «обличчям» УДАРу став Юрій Соловей – основний опонент діючого міського голови Віктора Анушкевичуса.

Молодий підприємець, один з найбільш рейтингових та впізнаваних політиків обласного центру – ідеальна кандидатура для УДАРу на Прикарпатті.

Для пересічного франківця нічого не вказувало на проблеми в прикарпатському УДАРі, допоки Юрій Ігорович не зібрав журналістів на прес-конференцію 28 квітня 2014 року. Юрій Соловей розповів, що був  виключений з партії на закритому засіданні політради обласної конференції.

Політик звинуватив керівництво УДАРу, а саме - голову центрального виконавчого комітету партії Віталія Ковальчука, у співпраці з представниками колишньої влади, а саму політсилу назвав "приватним підприємством".

Підтримали Юрія Ігоровича ще близько десяти членів міської організації УДАРу, які й раніше були соратниками Солов`я.

Цей скандал є дуже показовим, оскільки його причина була закладена ще під час формування партії УДАР. В погоні за стрімким ростом рейтингів, лідери політичної сили в керівні органи на місцях,  замість своїх ідейних прихильників, підбирали місцевих багатіїв та політиків. Завданням перших, під час приходу до влади, є отримання максимальних прибутків, щоб повернути собі кошти, вкладені в діяльність політичної організації. В свою чергу, більшість місцевих лідерів мають дуже великі політичні амбіції, які центральне керівництво партії задовольнити не може. В будь-якому разі, описаний шлях формування партій є великою проблемою для політичного життя України. На жаль, саме таким шляхом пішла партія УДАР Віталія Кличка. Саме тому, можна спрогнозувати, що скандал за участі Юрія Солов`я є тільки "першою ластівкою", і варто очікувати подібних ситуацій у інших регіонах України.