В Африці знайшли найдавнішу могилу дитини. Їй 78 тисяч років


У печері на узбережжі Кенії археологи виявили людське поховання, якому близько 78 тисяч років. Це робить знахідку найдавнішою з відомих науці могил у Африці, звідки вийшли пращури сучасної людини.

Знайдені в печері Панга-я-Саїді останки - череп і фрагменти скелету, які непогано збереглися, - належать дитині двох-трьох років, пише BBC Україна.

На жаль, встановити стать дитини вченим не вдалося: кістки у хлопчиків та дівчаток в такому віці практично ідентичні, а необхідних для аналізу фрагментів ДНК не збереглося.

Зрештою археологи назвали знахідку Мтото - так звучить слово "дитина" місцевою мовою суахілі.

За словами професора Ніколь Буавен, директора Інституту історії людства ім. Макса Планка і основного автора дослідження, деталі поховання не залишають сумнівів: перед тим, як поховати тіло Мтото під землею, хтось витратив чимало часу та сил на те, щоб достойно провести дитину на той світ.

"Цілком очевидно, що хтось виконав дуже клопітку роботу, - каже професор Буавен. - Розташування кісток дозволило в деталях реконструювати процес поховання: дитину закутали в щось на кшталт плащаниці, її голову поклали на своєрідну подушку, спеціально для неї викопали могилу - не просто знайшли якесь заглиблення в землі…".

Попри те, що пращури сучасної людини зародилися саме в Африці (на це вказують численні сліди цивілізації), досі археологам практично не вдавалося виявити на Чорному континенті поховань часів раннього і навіть середнього палеоліту (тобто давніших за 30-40 тисяч років).

Тож з цієї точки зору знахідка становить для науковців особливий інтерес.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!